artikel

Zijerveld controleert temperatuur optimaal

Distributie

Zijerveld controleert temperatuur optimaal

T Comm heeft de totale vloot van kaasspecialist Zijerveld uitgerust met draadloze temperatuurregistratie. Het systeem registreert continu de temperatuur, waardoor het bedrijf realtime, 24/7 en volledig automatisch inzicht heeft in de temperaturen in de trailers. Zijerveld kan zo haar klanten de correcte vervoerscondities garanderen.

– tekst is van de leverancier –

Kaasspecialist Zijerveld (onderdeel van Royal FrieslandCampina) levert aan een brede klantenkring een totaalassortiment aan Hollandse en Buitenlandse kazen. Voor de borging van kwaliteit- en voedselveiligheid is het van essentieel belang dat kaas op de juiste temperatuur wordt afgeleverd bij de klant.

Situatie voor realtime monitoring

De temperatuurborging in de vrachtwagens van Zijerveld bestond uit het aflezen van de temperatuurmeter op de bak van het voertuig. Dit werd geregistreerd op de ritmanifesten en vrachtbrieven in bijzijn van de klant. Daarnaast waren alle voertuigen voorzien van losse temperatuurloggers. Naast het achteraf uitlezen van de temperatuur, waren deze verbonden met een centrale in het pand, die de temperatuurgegevens van deze loggers binnen een straal van 100 meter kon uitlezen. Dit was belangrijk, aangezien de meeste van de voertuigen ’s avonds worden voorgeladen.

Realtime inzicht in temperaturen van de lading

Deze wijze van temperatuurregistratie gaf echter niet “realtime” inzicht in de temperatuur in de oplegger van de vrachtwagen. Ook was er een erg grote afhankelijkheid van de menselijke factor. Dit niet alleen voor de temperatuurregistratie, maar ook voor de alarmering onderweg.  Om de temperatuur voor haar klanten 100% te kunnen garanderen, werden andere mogelijkheden onderzocht en al snel kwam toen T Comm in beeld.
Het grote voordeel van het systeem van T Comm is dat het Zijerveld in staat stelt om de temperatuur 24 uur per dag te registreren en daarnaast de voertuigen op 10 meter nauwkeurig te volgen. Op ieder moment van de dag is er inzicht in de temperatuur, waardoor ook snel gereageerd kan worden op eventuele alarmen. Zodra een temperatuur te hoog of te laag is, krijgt de planningsafdeling een alarmmelding waarop direct actie kan worden ondernomen. Zijerveld kan haar klanten dankzij deze oplossing optimale vervoerscondities garanderen. Dit past bij een bedrijf dat excellente performance voor haar klanten hoog in het vaandel heeft.

Voorladen zonder risico’s

Met de oplossing van T Comm kan de logistieke dienst van Zijerveld alle ritten optimaliseren en wordt de temperatuur in alle voertuigen continu gecontroleerd. Bepaalde wagens worden voorgekoeld voor ze geladen worden om kwaliteitsvermindering van de kazen door warmte van de wanden tegen te gaan. Dankzij het systeem van T Comm weet de planningsafdeling wanneer de laadruimte van het voertuig op de juiste temperatuur is. De koelwagens kunnen op deze manier precies op het juiste moment geladen worden. Ook kunnen voertuigen sinds de ingebruikname van het systeem ‘s nachts geladen staan en in de ochtend heel vroeg vertrekken richting supermarkten en distributiecentra. Dit geeft verlichting bij het laden én op de planning van Zijerveld.
Fred de Greef, manager logistiek bij Zijerveld: “Wij  vervoeren dagelijks grote hoeveelheden kostbare, temperatuurgevoelige producten voor onze opdrachtgevers. Wegens groeiende aandacht voor voedselveiligheid, verlangen onze klanten steeds meer inzicht in de cold chain. Met dit systeem voldoen we niet alleen aan de regels van HACCP, maar kunnen we ook ‘meekijken’ met het transport.’

Inbouw zonder uitplannen van trailers

Het inbouwen van het systeem is door de draadloze werking erg eenvoudig en is bij elke trailer ter plekke uitgevoerd. Hierdoor hoefde Zijerveld de betreffende vrachtwagen niet een hele dag uit te plannen.

Reageer op dit artikel