artikel

Mediq optimaliseert ritplanning met PTV xServer

Distributie

Mediq optimaliseert ritplanning met PTV xServer

Mediq levert medische hulpmiddelen en geneesmiddelen op verschillende manieren: direct aan huis, via één van de 240 Mediq-apotheken of via professionele instellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen of huisartsen. Het bedrijf plant elke dag tweehonderd ritten.

In Ede zetelt het team van Mediq Logistiek dat de bevoorrading van alle apotheken en professionele instellingen en de directe leveringen van medische hulpmiddelen aan huis organiseert. Twaalf transportplanners zijn zes dagen per week dag en nacht bezig met de ritplanning van honderd bestelauto’s. Deze auto’s vertrekken midden in de nacht vanuit zes depots om nog voor 8.00 uur de apotheken te beleveren. Daarna rijden ze direct door naar andere grote klanten zoals de ziekenhuizen en verpleeghuizen. ’s Middags en ’s avonds worden de bestelauto’s opnieuw geladen op de zes depots, maar nu met medische hulpmiddelen voor particulieren.

Dat betekent dat Mediq elke dag tweehonderd ritten plant. “Voor de belevering van de apotheken hanteren we weliswaar een vaste rittenschema, maar de andere stops zijn elke dag weer anders”, benadrukt Philip Admiraal, manager transport van Mediq Logistiek, de complexiteit van de ritplanning.

Bezorging geneesmiddelen aan huis

Sinds kort hebben de transportplanners in Ede er een klus bij gekregen: de bezorging van geneesmiddelen aan huis die tot nu toe door de lokale apotheken zelf werd georganiseerd. Dat betreft nog eens 240 ritten per dag. “We willen deze consumenten vooraf kunnen informeren over het tijdsvenster waarin de geneesmiddelen worden bezorgd. Dat kan alleen als we de ritten vooraf plannen. Bovendien willen we de kennis van lokale bezorgers graag centraal vastleggen”, stelt Admiraal.

Nieuw ritmanagementsysteem

Sinds het najaar van 2012 maakt Mediq Logistiek gebruikt van DireXtion, een nieuw ritmanagementsysteem van ICT-dienstverlener Voict. Opvallend kenmerk van deze SaaS-oplossing (Software as a Service) is de volledig geïntegreerde functionaliteit voor ritplanning. Voict maakt daarvoor gebruik van PTV xServer, de softwarecomponenten van PTV. DireXtion bevat vier componenten:

  • xLocate voor het omzetten van postadressen in geografische coördinaten
  • xMap voor het visualiseren van geografische informatie op digitale kaarten
  • xRoute voor het berekenen van de snelste route tussen twee of meer punten
  • xTour voor het optimaliseren van ritten

 

“De keuze voor PTV xServer ligt voor de hand”, stelt directeur Gert van Oel van Voict. “In andere applicaties waarin de voortgang van een rit wordt getoond, gebruikten we de betaalde versie van Google Maps. Voor het plannen van de ritten wilden we echter niet afhankelijk zij van een ‘ongrijpbare’ partner op afstand. Bovendien is PTV met PTV xServer, die bestaat uit onderdelen van de TLN-planner, binnen de transportwereld de standaard.”

Mediq Logistiek vertrouwt volledig op de functionaliteit voor ritplanning in DireXtion. Zo’n 95 procent van de planningsvoorstellen wordt zonder wijzigingen overgenomen. Alleen de laatste 5 procent is handwerk. Dat betreft de ritten waarbij DireXtion zelf al aangeeft dat niet aan alle planningscriteria kan worden voldaan. “Een planningssysteem is zo goed als de instellingen van alle parameters. Wij plannen al een aantal jaren op deze manier. We weten dus hoe we die parameters moeten instellen, zodat we kunnen vertrouwen op de uitkomst”, vertelt Admiraal.

Volledig geïntegreerd systeem

Met DireXtion beschikt Mediq Logistiek nu voor het eerst over één volledig geïntegreerd systeem voor ritmanagement en ritplanning. Daarvoor maakte de leverancier van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen gebruik van twee aparte systemen die met een interface aan elkaar waren verbonden. “Nu is dat volledig geïntegreerd, en dat maakt het systeem erg gebruiksvriendelijk. De planners hoeven niet meer te switchen tussen twee systemen”, vertelt Admiraal, die wordt aangevuld door Van Oel. “Een nieuwe order wordt nu bijvoorbeeld direct na registratie in DireXtion al ge-geocodeerd, zodat de planners meteen op de kaart kunnen zien waar deze klant zich bevindt.”

Als de twee belangrijkste voordelen van DireXtion noemt Admiraal snelheid en transparantie. De snelheid blijkt uit het feit dat Mediq Logistiek dankzij de integratie maar liefst 95 procent van de ritten volledig automatisch kan plannen. Die snelheid wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld bij de ochtendritten. “Klanten willen zo laat mogelijk orders kunnen plaatsen, wat betekent dat de logistieke centra tot laat in de avond bezig zijn met het gereedmaken van zendingen. De tijd voor het plannen en uitvoeren van transport wordt daardoor steeds korter”, stelt Admiraal.

Proof of delivery

Met transparantie doelt Admiraal op de mogelijkheid om alle ritten uitgebreid te volgen. Alle chauffeurs zijn uitgerust met pda’s die direct zijn gekoppeld aan DireXtion. Op hun pda’s zien ze hun ritplanning en kunnen ze klanten laten tekenen voor ontvangst. Deze ‘proof of delivery’ belandt direct in DireXtion, zodat direct zichtbaar is of een aflevering is gelukt. Lukt een aflevering niet de eerste keer, wat met name bij directe leveringen aan consumenten regelmatig het geval is, dan plant DireXtion deze zendingen automatisch voor de volgende leverdag weer in. Van Oel: “Met dit systeem houden gebruikers de volledige regie over hun zendingen. Niet alleen de planners, maar ook de mensen van customer service en zelfs apothekers kunnen zien waar een zending zich bevindt en wanneer die zal arriveren.”

Natuurlijk zorgt de integratie van PTV xServer in DireXtion ook voor optimalisatie van de ritplanning. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de centrale planning van de lokale bezorgrondes van apotheken. Admiraal: “Ondanks dat deze lokale bezorgers hun stad op hun duimpje kennen, reken ik toch nog op een efficiëntiewinst van tien procent.”

Reageer op dit artikel