artikel

Lean and Green ‘Star winnaars’ willen meer CO2-reductie

Distributie

Lean and Green ‘Star winnaars’ willen meer CO2-reductie
De Lean and Green Star winnaars

Drie verladers en een logistiek dienstverlener die hun Lean and Green doelstelling van 20 procent CO₂-reductie in vijf jaar tijd hebben bereikt zijn gisteren beloond met de Lean and Green Star. SCA, Moonen Packaging, Arla Foods en Wim Bosman zijn de gelukkigen die als eerste deze ster mogen draaien. De duurzaamheidsambities rijken, zo bleek gisteren, bij de vier koplopers inmiddels verder dan deze ene ster.

Met de introductie van de nieuwe Lean and Green Star wil Connekt, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit duurzaamheidsprogramma, de Lean and Green koplopers de kans geven zich verder te onderscheiden rond duurzame ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit.

 

Lean and Green webinar

SCA, Moonen Packaging, Arla Foods en Wim Bosman Group hebben de eerste stappen hiertoe gezet met hun eerste felbegeerde duurzaamheidsster die gistermiddag in Noordwijk aan Zee werd uitgereikt door Nico Anten, managing director van Connekt, tijdens een speciaal daarvoor belegde online webinar.

 

Moonen hoogste score

De vier winnaars hebben de afgelopen vijf jaar gemiddeld een CO2- besparing gerealiseerd van bijna 25 procent(24,8 procent exact, red.) op hun logistieke activiteiten. Moonen Packaging heeft de hoogste score met 80,7 procent gevolgd door SCA met 28,8 procent, Arla Foods 25,3 procent en tot slot Wim Bosman met 20,8 procent.

 

Mooi resultaat

“De vier winnaars hebben in totaal 5000 ton CO2 bespaard en dat is een mooi resultaat. Als de 220 deelnemers aan het Lean and Green programma ook hun CO2 doelstellingen bereiken dan kunnen we uiteindelijk een reductie realiseren van in totaal 50 miljoen vrachtautokilometers”, aldus Anten.

 

Ambities verder aanscherpen

De vier koplopers die hun eerste Lean and Green doelstelling hebben behaald, kunnen nu binnen het Lean and Green Star Programma klimmen naar volgende sterren-niveaus van duurzaamheid.

Zo kunnen verladers en logistiek dienstverleners hun CO₂-ambities aanscherpen naar bijvoorbeeld 40 procent CO₂-reductie. Anten: “De vier bedrijven die nu een ster hebben gewonnen kunnen bijvoorbeeld zich nu ook gaan inzetten op het reduceren van hun fijnstofproductie.”

 

Lean and Green in de lease

Ook kan de Lean and Green doelstelling worden toegepast op andere bedrijfsonderdelen, zoals lease of energie. Kern van het Lean and Green Star programma is dat de bedrijven zelf hun duurzaamheidsambities blijven vernieuwen, waarbij het Lean and Green-programma hen faciliteert.

 

Ambities voor meer sterren

Alle vier de bedrijven die gisteren getooid met ster uit Noordwijk aan Zee vertrokken lieten weten dat ze ambities hebben voor een tweede ster of meer. “We kunnen een nog hogere CO2-reductie halen als we nog meer samenwerken met onze partners in de keten”, stelde Leon Simons van Moonen packaging na afloop van het webinar. Ook Erik Roelevink, general manager sales en marketing bij Wim Bosman, liet weten dat een CO2-reductie van 53 procent voor zijn bedrijf haalbaar is.

 

Via deze link is het videoverslag van de sessie gisteren terug te zien.

 

Lees ook:


Stedendriehoek krijgt als eerste regio Lean and Green award


Lean and Green gaat voor nieuwe uitdaging

Reageer op dit artikel