artikel

CarCube maakt werk planners Elgersma Logistiek eenvoudiger

Distributie

CarCube maakt werk planners Elgersma Logistiek eenvoudiger
Elgersma CarCube

http://www.logistiek.nl/referenties/id826-CarCube_zorgt_voor_prettige_werksfeer_bij_Knap_Transport.html

Elgersma Logistiek heeft alle 35 trucks van het bedrijf uitgerust met de CarCube-boordcomputer van Trimble. Vijf charters krijgen daarnaast de beschikking over de mobiele CarCube Express.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Elgersma Logistiek   Leverancier/dienstverlener: Trimble Transport & Logistics
Plaats: Harderwijk  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: CarCube-boordcomputer  

Volgens Marjan Moinat, management assistent, was het bedrijf al een tijd toe aan het gebruik van boordcomputers, maar ontbrak de juiste fit met een TMS. Nadat eind 2009 een nieuw TMS werd geïmplementeerd, worden nu de CarCube-boordcomputers dankbaar ingezet. Moinat: “Dit zorgt vooral voor een veel eenvoudigere communicatie met onze chauffeurs.”

     

De boordcomputers van Trimble zijn door de planningsafdeling al snel omarmd, vertelt de management assistent. “Onze planners waarderen het erg dat ze de vrachtauto’s continu kunnen volgen.” Met deze uitspraak geeft Moinat eigenlijk aan dat de planners toe waren aan de moderniseringsslag. “We waren al overtuigd van de voordelen van het gebruik van boordcomputers, alleen konden we deze nog niet verzilveren.” De keuze voor Trimble als leverancier was redelijk snel gemaakt. Elgersma kon de functionaliteit van de CarCube goed gebruiken en daarnaast was er volgens Moinat direct de juiste klik met het Trimble-team.

 

CarCube aan TMS gekoppeld

Elgersma Logistiek investeerde in 2009 in de implementatie van een nieuw TMS (Transpas van leverancier Art Systems). Deze stap was volgens Elgersma noodzakelijk omdat het oude TMS niet voldoende gebruikersgemak bood. Nu de logistiek dienstverlener Trimble en het TMS aan elkaar heeft kunnen koppelen, kan het bedrijf ook efficiënter werken. “De communicatie met onze chauffeurs verliep eerder vooral via de telefoon, nu via berichtenverkeer op de boordcomputer. Daarmee hebben we inmiddels flink kunnen besparen op de telefoonkosten. Ook hebben onze planners een veel beter zicht op de rij- en rusttijden van ons personeel en zien ze waar onze auto’s zich exact bevinden.” Dit laatste is een grote toegevoegde waarde volgens Moinat, omdat hiermee ook de klanten op de hoogte gebracht kunnen worden van het tijdstip waarop de goederen worden afgeleverd.

  

Vereenvoudiging urenadministratie

De CarCube-boordcomputers hebben de urenadministratie behoorlijk minder arbeidsintensief gemaakt. Waar eerder een personeelslid zich een dag per week bezighield met het verwerken van de chauffeursbonnen van de 37 chauffeurs, houden de chauffeurs dit nu zelf bij met de CarCube. Doordat de CarCube continu doorgeeft waar chauffeurs zich bevinden is het mogelijk de urenverantwoording op de minuut nauwkeurig te maken. Eerder werd de urenverantwoording afgerond op vijftien minuten. 

Nu de chauffeurs, planning en administratie gewend zijn aan het werken met de CarCube-boordcomputers, wil het bedrijf de komende maanden energie gaan steken in het verkrijgen van de voordelen die de rijstijlassistent biedt. Elgersma denkt hiermee het brandstofverbruik met enkele procenten te kunnen laten zakken.

   

Het goed naleven van de rij- en rusttijden is voor Elgersma Logistiek belangrijk. De CarCube geeft het bedrijf een duidelijk inzicht in de hoeveelheid gereden uren van een chauffeur, een gegeven wat bij het plannen van ritten belangrijk is. Moinat: “Waar we eerder een rondje met onze chauffeurs belden om de beschikbare uren te weten, hebben de planners dit overzicht nu direct voorhanden. Dit helpt ons zeker op bijvoorbeeld de donderdagavond.”

Reageer op dit artikel