artikel

2.1 Soorten communicatie met boordcomputers

Distributie

Vrijwel alle moderne boordcomputers versturen hun data door de lucht. Een GPRS abonnement in Nederland kost per maand ongeveer 8 euro (ex BTW, prijspeil zomer 2008). U kunt hier met een redelijke snelheid onbeperkt mee communiceren.

Communicatie binnen Europa levert extra roamingkosten op. Roamingkosten zijn kosten die u extra berekend krijgt indien u niet via uw eigen provider communiceert. Bij normaal gebruikt zijn de extra kosten per maand bij de huidige tarieven voor een volledig internationaal rijdende truck minder dan 10 euro per maand. De communicatiekosten zijn dus relatief laag, zeker in vergelijking met de kosten die 2 mobiele telefoongesprekken per dag aan kosten met zich meebrengen.

 

De dekking van GPRS is bijzonder goed. Tot diep in Oost-Europa kunt u zonder problemen mobiel communiceren. Alle moderne units controleren de verbinding en zenden data alsnog door mocht er onverhoopt een verbinding wegvallen. Overigens is dat ook rond de grenzen zo: de units zijn dan een paar minuten uit de lucht omdat zij contact moeten leggen met een buitenlandse provider.

 

Satellietsystemen zijn er nog wel, maar de noodzaak is er alleen in zeer afgelegen gebieden. De kosten in het gebruik zijn echter relatief hoog en de apparatuur is groot en niet erg compact. Een aantal grote logistieke dienstverleners zijn hier vele jaren geleden mee begonnen en hebben moeite met het migreren naar het goedkopere GPRS platform. Dit is de belangrijkste reden dat we nog veel Eutaltracs ‘koektrommels’ op de daken zien. Euteltracs is de grootste leverancier van satellietsystemen.

 

De overige systemen zoals Datatrak en Traxys worden niet langer verkocht. De enorme volumes in gebruik en de daarmee dalende apparatuur- en gebruiksprijzen van GPRS waren niet te beconcurreren.

Reageer op dit artikel