artikel

Grotere planafdelingen

Distributie

In kleinere bedrijven is er meestal één hoofdplanner die de planning voor morgen maakt. Overigens komt dit ook voor in grotere bedrijven met enkele planafdelingen, een aparte afdeling per type transport bijvoorbeeld.

Er zijn echter situaties waarbij meerdere planners gedurende de dag verantwoordelijk zijn voor dezelfde groep auto’s en ritten. In zo’n situatie met meerdere planners is het noodzakelijk een real time systeem te hebben: een rit gepland of aangepast bij planner 1 zal kort daarna zichtbaar moeten zijn bij planner 2. Dit voorkomt dat beide planners dezelfde orders aan het verwerken zijn.

 

In de hier beschreven situatie is het belangrijk vooraf te toetsen of de software deze situatie aankan. Hierbij is het tevens gewenst te kijken in hoeverre het systeem (de hardware) hierop voorzien is. Vaak zal het werken met meerdere planners tegelijkertijd zwaardere eisen stellen. Tenslotte is het gewenst om deze vaak grotere planningen gedeeltelijk af te kunnen sluiten: 1000 zendingen in één keer op het scherm zal vrijwel geen planner kunnen oplossen. Beter is het als er deelplanningen bepaald kunnen worden om stap voor stap het planprobleem op te lossen.

Reageer op dit artikel