artikel

020stadsdistributie.nl Amsterdam: vervoer zonder uitstoot

Distributie

020stadsdistributie.nl Amsterdam: vervoer zonder uitstoot
020stadsdistributie in Amsterdam, vervoer zonder uitstoot

De binnenstad van Amsterdam wordt geplaagd door luchtvervuiling en gebrekkige mobiliteit. Een goede reden voor 020stadsdistributie.nl om voor-taan het centrum te gaan bevoorraden met elektrische voertuigen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 12 februari 2010.

020STADSDISTRIBUTIE.NL (AMSTERDAM)
 

  • 020stadsdistributie.nl is een initiatief van het vervoersbedrijf L.A.J. Duncker uit Amsterdam
  • De belangrijkste partijen zijn de gemeente Amsterdam en verschillende leveranciers/distributeurs en afnemers
  • Het initiatief houdt in dat de fijnmazige distributie van koel-, vries- en droogproducten in de binnenstad van Amsterdam volledig wordt uitgevoerd met elektrische voertuigen
  • Doel: bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit door te investeren in elektrische voertuigen
  • 350 zendingen per dag slimmer uitleveren
  • Eind 2010 13 elektrische wagens in gebruik

Meer informatie: www.020stadsdistributie.nl

  

020stadsdistributie.nl is een door het familiebedrijf L.A.J. Duncker zelf ontwikkeld concept. Het bedrijf begon ooit met goederenvervoer met paard en wagen in de binnenstad van Amsterdam. Nu werkt de vierde generatie Duncker aan het vermarkten van 020stadsdistributie.nl. Het bedrijf doet al aan stadsdistributie sinds 1924 en levert in de binnenstad ongeveer 350 zendingen per dag af.
 

Elektrisch

Duncker is onlangs gestart met het inzetten van drie elektrische voertuigen. In het businessplan van 2010 is ruimte voor de aanschaf van nog tien elektrische wagens. De wagens van Duncker zijn uitgerust met een cryogene transportkoelunit in plaats van dieselkoeling. De koeling kan een temperatuur van -29 ºC halen. Dit maakt de voertuigen ook geschikt voor koel- en vriestransport.
 

‘Klimaatstraat’

In eerste instantie richt het ingediende project van 020stadsdistributie.nl zich op de ondernemers in de Utrechtsestraat, plaatselijk ook wel bekend als de ‘klimaatstraat’. Op langere termijn staat de hele binnenstad op de agenda. Daarbij is ook gedacht aan de particulier, die steeds vaker gebruik maakt van de mogelijkheid om per internet te bestellen. Door het opzetten van een publiciteitscampagne hoopt 020stadsdistributie.nl op een uitwaaierend effect om het aantal vervoersbewegingen nog meer te kunnen verminderen.
 

Oplaadpalen

Duncker vraagt de gemeente Amsterdam om mee te denken. Vooral de vergunningen voor de aanleg van oplaadpalen voor de elektrische voertuigen bij de vestiging van Duncker en op verschillende andere plekken in de binnenstad zijn een vereiste voor het slagen van de plannen.

Na afloop van de pilot in de Utrechtsestraat wil Duncker

andere belangrijke straten in Amsterdam, zoals de Haarlemmerdijk, Haarlemmerstraat, Rembrandtplein en Leidseplein elektrisch gaan bevoorraden. Het bedrijf benadert actief leveranciers en eindontvangers om de kleinere goederenstromen te bundelen. Eindontvangers krijgen zo minder aflevermomenten en de vervoersstromen in de binnenstad nemen af. Duncker

vervoert koel-, vries- en droogproducten van 1 colli tot 10 pallets per afleveradres.
 

Combinatie

Directeur Evelyne Duncker heeft het gebeuren rondom de Award als positief ervaren. “Je spreekt andere mensen, hoort veel ideeën en je kunt sparren met mensen uit hetzelfde vakgebied”. Duncker begrijpt heel goed dat Utrecht de prijs heeft gewonnen. “Ze hebben uitstekende plannen en vervoeren in de combinatie bierboot-Cargohopper multimodaal. Zelf hebben we overwogen om ons voorstel samen met Mokum Mariteam in te leveren. Uiteindelijk is toch ieder voor zich gegaan.” Volgens Duncker kan de werkwijze van 020stadsdistributie.nl bij voldoende volume in alle grote steden worden toegepast. “Wij draaien volledig op eigen kracht en hebben alleen van de gemeente steun gekregen voor een deel van de extra investering voor de aanschaf van elektrisch vervoer.”

Reageer op dit artikel