artikel

Transportdirecties te vaak desinteresse in procesverbeteringen

Distributie

Transportdirecties te vaak desinteresse in procesverbeteringen
Mark Warner van Den Hartogh

De bewering dat directies van transportbedrijven te vaak desinteresse hebben voor het behalen van procesverbeteringen is afkomstig van Mark Warner van Den Hartogh. Warner gaf zijn visie op de huidige transportwereld voorafgaand aan de opening van de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem.

In de ogen van Warner is het de hoogste tijd dat bedrijven erkennen dat transport en planning hoger opgeleiden nodig hebben. Deze hbo’ers zijn volgens Warner, Group Stategic Director bij Den Hartogh Logistics, nodig om eindelijk eens gebruik te maken van de moderne hulpmiddelen die er zijn om efficiënter en productiever te werken. "De eerste telematicaoplossingen waren al in 1991 beschikbaar. In dat jaar kwam bijvoorbeeld Qualcomm op de markt met een oplossing waarmee transporteurs op Europese schaal real-time de planning en de backoffice aan elkaar te koppelen. Planners hadden daarmee ineens veel meer inzicht. Als je dan kijkt hoe bedrijven vandaag de dag met de beschikbare mogelijkheden omgaan dan is dat bedroevend. De technische- en bedrijfskundige mogelijkheden zijn enorm door ontwikkelingen en beschikbare data van bijvoorbeeld alleen al een boordcomputer", aldus Warner.

 

Nieuwe fase aangebroken met mogelijkheden

De uitspraken van Warner moeten in het licht worden gezien van een terugblik naar 1991, het moment waarop telematica volgens hem binnen Europa toegevoegde waarde ging leveren aan transport en logistieke ondernemingen. Maar naast terugkijken wil Warner ook een flinke periode vooruitkijken. "Ik hoop echt dat ondernemers alle mogelijkheden gaan gebruiken, er is nu toch een nieuwe fase aangebroken van boordcomputers en communicatie in de zin dat veel toepassingen nu redelijk stabiel zijn en dus veiliger kunnen worden toegepast."

 

76 procent transportkosten te beïnvloeden

Flink investeren in telematicaoplossingen is daarnaast nodig om efficiënter te kunnen werken én kosten te kunnen beïnvloeden. Dat laatste is absolute noodzaak volgens Warner omdat bijzonder veel transporteurs en logistiek dienstverleners het hoofd niet of nauwelijks boven water weten te houden. "Uit onderzoek van onszelf maar ook van bijvoorbeeld TLN blijkt dat 60 procent tot 76 procent van de kosten te beïnvloeden is. Het gros van de kosten bestaat uit loonkosten van chauffeurs en brandstofkosten. Die kosten zijn niet weg te nemen, maar als je beschikt over goede data kun je beter plannen, zet je chauffeurs en trucks efficiënter in en kun je dus ook besparen." Op de voor Warner herkenbare manier van gepassioneerd praten gaat hij verder. "Vroeger, maar ook nu nog, was een planner een oud-chauffeur. Die kende situaties goed, wist hoe je moest rijden en hoe lang het duurde voordat je een opdracht had afgehandeld. Maar hij bouwde ook een veiligheidsmarge in de planning in…" Inmiddels zijn er volgens de Group Stategic Director technische mogelijkheden gecreëerd om de rol van de planner te wijzigen. "De vraag is alleen hoeveel bedrijven dat ook hebben gedaan, hoeveel bedrijven gebruiken de beschikbare real-time data om de planning efficiënter te krijgen en efficiënter te werken? Dat zijn er veel te weinig."

 

Nog niet alle FMS-data vrijgegeven

Het betoog voor beter gebruik van telematica neemt daarna een wat technische wending. De beste data is te verzamelen wanneer transporteurs en logistiek dienstverleners kunnen kiezen welke gegevens ze wel en niet willen verzamelen. Nu is dat op dit moment niet mogelijk, mede door het niet altijd vrijgeven van de FMS data. FMS staat voor Fleet Management System en is een verlengstuk van de CanBUS die in een truck is geïnstalleerd. Deze CanBus is een standaard die in vrachtauto’s en bussen is geïnstalleerd en die toestaat dat apparaten die in het voertuig zijn gemonteerd met elkaar kunnen communiceren en zodoende dus gegevens door kunnen geven zoals verbruik, rijstijl, etc. De CanBUS is vaak beschermd tegen directe koppeling, die zou via het FMS moeten plaatsvinden. Maar op dit moment is niet alle data die via het FMS beschikbaar gesteld zou moeten worden ook vrijgegeven. "Dat stukje protectionisme van truckfabrikanten snap ik niet", vertelt Warner. "Bij een keuze tussen de ene of andere truckleverancier zullen we ons laten leiden door de openheid van het FMS. Die data is zo belangrijk voor ons, we kunnen er ons reparatie en onderhoud door laten leiden, het rijgedrag van chauffeurs, veiligheidszaken en nog veel meer. Al die zaken zorgen er ook voor dat we nu, ondanks die beperkingen, al redelijk ons personeel kunnen coachen. Maar graag zou ik nog meer data hebben om nog beter te kunnen coachen."

 

Veel verbeterd, trucknavigatie stelt nog teleur

Het is de bedoeling dat er in 2010 meer data vrijkomt via de FMS. Volgens Warner breekt binnenkort sowieso een nieuw tijdperk aan wat betreft telematica. "De komende jaren zullen bedrijven echt alles gaan inzetten waaronder boordcomputers en communicatie. Processoren in boordcomputers zijn stabiel, user interfaces zijn stukken verbeterd, alleen op het gebied van trucknavigatie is nog wel wat te verbeteren."

 

Lange relatie met telematicaleverancier Qualcomm

De snelle veranderingen van techniek vormen geen probleem volgens de director. "Als gebruiker zul je toch kiezen voor een leverancier met lange termijn visie, eentje die heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn. Zo werken we zelf al sinds 1991 samen met Qualcomm. En ook maak je als bedrijf natuurlijk een keuze voor een telematica oplossing die is gebaseerd op je eigen visie op automatisering en je bedrijfsproces." Natuurlijk heeft Den Hartogh volgens Warner zo’n visie op de eigen automatisering en het bedrijfsproces, maar volgens hem hebben ook bedrijven als Vos Logistics en Hoyer Nederland heel wat investeringen gedaan in telematica om het bedrijfsproces en de workflow te verbeteren.

 

‘Als het niet naar rook of rubber ruikt is het niet interessant’

Bedrijven die concrete stappen willen zetten naar een beter telematicagebruik met als doel efficiënter werken kunnen volgens Warner wel beter even goed stilstaan bij wat ze al hebben. "Daar ligt ook het belangrijkste probleem. Ik hoop echt dat er veel bedrijven zijn die inzien dat ze stukken beter kunnen presteren dan ze nu doen, in elk geval efficiënter kunnen werken. Maar eerlijk gezegd heb ik er ook een hard hoofd in of directies van bedrijven ineens zullen veranderen. Tot nu toe is er de nodige desinteresse voor dit onderwerp. Of er is een tekort aan kennis, veel investeringen in boordcomputers leiden niet tot wezenlijke veranderingen op procesgebied bij bedrijven. Zolang telematica niet naar rubber of rook ruikt dan is het al snel minder interessant." 

 

Carrosserie Vakdagen

Het gesprek met Mark Warner vond plaats in de Evenementenhal Gorinchem voorafgaand aan de officiële opening van de Carrosserie Vakdagen. Daarvan onderstaand een klein fotoalbum.

 

[fotoalbum]

 

 

Reageer op dit artikel