artikel

2.3 ERP- of WMS-modules

Distributie

ERP- of WMS-pakketten zijn in sommige gevallen ook geschikt te maken voor douaneafhandeling of kennen een uitbreidingsmodule voor douanemanagement. Slechts 18 procent van de WMS-pakketten beschikt over een geïntegreerde douane-functionaliteit, zo blijkt uit onderzoek van IPL Consultants en Fraunhofer IML.

 

Toch blijkt het relatief populair om een ERP- of WMS-pakket te gebruiken voor douane-afhandeling, 15 tot 20 procent van alle bedrijven gebruikt een onderdeel van een dergelijk pakket voor haar douaneafhandeling, aldus het onderzoek van Aberdeen.

  • Voordeel: de naadloze integratie met het huidige systeem en het minimale risico op communicatieproblemen tussen de verschillende softwareleveranciers.
  • Nadeel: uw ERP- of WMS-leverancier mist vaak de specialistische kennis om u optimaal te ondersteunen bij het aangifteproces en biedt soms een afdoende maar minder gestroomlijnde oplossing. Meer uitgebreide standaardsoftware kan bijvoorbeeld helpen bij het specifieker coderen van productgroepen, dit voorkomt douanecontroles en bijbehorend tijdsverlies.

In de praktijk blijkt dat veel grote bedrijven kiezen voor een aparte, up-to-date douanefunctie. Zo vroeg Kodak uit Bunschoten leverancier van supply chain oplossingen RedPrairie om het Dlx Duty Management systeem te koppelen aan het huidige ERP-systeem van Kodak. Kodak verdiende haar investeringen in vier maanden terug doordat zij via het nieuwe systeem en middels een nieuwe werkwijze uitgedacht door consultancybedrijf Ernst & Young nu de mogelijkheid had om ééns per maand aangifte te doen.

 

Sommige leveranciers leveren een complete range aan warehouse-, transport-, supply chain- en douanemanagement-producten en nemen daarmee veel integratiezorgen uit handen. Duizendpoot Kewill is zo’n softwareleverancier. Sommige klanten van Kewill schaffen in één keer een complete range aan softwareproducten aan. Zo ook logistiek dienstverlener C.J. Hendriks in Amsterdam. Dit bedrijf heeft zich in de historie van 160 jaar opgewerkt tot een forwarding en opslagbedrijf van goederen uit alle delen van de wereld. C.J. Hendriks koos voor een compleet pallet aan producten van Kewill voor de opslag van de goederen en de zorg voor het laden van de opgevraagde producten naar allerlei nationale- en internationale bestemmingen.

Reageer op dit artikel