artikel

2.1 Zelf ontwikkelde software

Distributie

Ten eerste bestaat de mogelijkheid om zelf software te ontwikkelen voor douaneafhandeling, uit het onderzoek van Aberdeen blijkt dat 30% van de ondervraagde bedrijven hiervoor heeft gekozen.

 

  • Voordeel: iedereen kan gratis communiceren met de douane via de ‘Overheids Transactie Poort’ (OTP), wel altijd na het aanvragen van een vergunning. Dit is een beveiligd communicatiekanaal via internet en lijkt in eerste instantie de goedkoopste oplossing.
  • Nadeel: u dient zelf de steeds wijzigende douanewetgeving te volgen en de communicatie daarop aan te passen. Dit is relatief kennisintensief, net als de implementatie, het beheer en het onderhoud van een zelf ontwikkeld douanemanagement-systeem en haar technische infrastructuur.

Veel bedrijven kiezen uiteindelijk voor een standaard softwarepakket voor douanemanagement, vaak na het gebruik van een zelf ontwikkeld systeem. Ronald de Vries van softwareleverancier Minihouse merkt dat het marktsegment met zelfgebouwde systemen toe is aan nieuwe oplossingen: "De huidige markt voor douaneoplossingen is een vervangingsmarkt. Ook vandaag de dag nog worden er allerlei softwareapplicaties gebruikt voor het afhandelen van douanezaken. Die moeten worden gekoppeld aan andere bedrijfssystemen. Met de vervanging van de oude oplossingen door nieuwe oplossingen zie je ook dat de pakketten meer naar elkaar toegroeien. Bedrijven werken echt naar een uniform e-customs markt toe. Het is aan ons de taak om ervoor te zorgen dat er goede koppelingen worden aangebracht tussen die verschillende oplossingen."

Reageer op dit artikel