artikel

1.2 Vermindering van aangiftekosten

Distributie

1.2 Vermindering van aangiftekosten
Wanneer is investeren in douanemanagementsoftware interessant

Automatisering van het aangifteproces staat dus hoog op de agenda van veel bedrijven. Zeker als uw bedrijf gaat voor een AEO-status, want daarbij moeten alle goederenbewegingen van tevoren worden aangemeld en is automatisering onontbeerlijk. Bedrijven zullen in de toekomst zelf óf via hun expediteur gebruik moeten maken van douanesoftware.

 

Wanneer wordt het interessant om zelf de douane-handelingen te gaan verrichten?

 

U kunt via het volgende stappenplan bepalen of u voordeel heeft bij het zelf afhandelen van douane-aangiften ofwel beter een expediteur kunt inschakelen.

  • Inventariseer de totale salaris- en opleidingskosten voor twee werknemers die op de hoogte zijn van de douanehandelingen en kennis hebben van de software. De douane stelt namelijk harde bezettingseisen aan bedrijven die zelf hun aangiftes elektronisch doorgeven.
  • Inventariseer de kosten van aanpassing van uw administratieve organisatie voor eventuele douanevergunningen. De douane vereist namelijk één of meerdere vergunningen voor het zelf uitvoeren van aangiftes. Wellicht brengt dit voor u advieskosten met zich mee.
  • Inventariseer de kosten voor een douanemanagement-systeem uit de offertes die u ontvangt. Deze zijn sterk afhankelijk van uw aangiftefrequentie en logistieke proces. Volg daartoe het stappenplan in hoofdstuk 7.
  • Vergelijk bovengenoemde investeringen met het inhuren van een expediteur voor gemiddeld 35 euro per uur voor al uw aangiftes. Hanteer de huidige kosten die u maakt bij uw expediteur ofwel vraag offertes op enkele expediteurs.
  • Vraag uzelf af of het bij u gaat om veel of om sterk repeterende zendingen? En om circa vijf maal daags een bijna identieke zending? In veel gevallen kan de douane-afhandeling dan sneller en goedkoper door eigen medewerkers en zijn de benodigde investeringen goed terug te verdienen.

 

Is de conclusie dat u het beste een expediteur kunt inhuren? Bestel dan via logistiek.nl het kosteloze Informatiepakket Logistieke Dienstverlening met investeringshandleiding voor een goede selectie van uw dienstverlener.

Reageer op dit artikel