artikel

Stil’ materieel rukt op

Distributie

Stil’ materieel en ‘stille’ producten in stadsdistributie vinden steeds meer ingang”, zegt Piek-projectleider Robert Goevaers. Voor dit jaar is het subsidiebedrag met een half miljoen verhoogd tot 1,8 miljoen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 24 maart 2006.

Vooral stille achteruitrijsystemen zijn populair. Vorig jaar zijn er 350 systemen verkocht. Ook laadkleppen met een stille onderlaag, geluidsarme koelsystemen en vrachtauto’s met een stille opbouw lopen goed. Voor belevering in een woonomgeving gelden tussen 19 en 23 uur een maximale geluidspiek van 65 dB(A) en tussen 23 en 7 uur van 60 dB(A).

“Stille oplossingen zijn gemiddeld vijftien procent duurder dan hun ‘normale’ evenknieën. Bedrijven die stil materieel aanschaffen, ontvangen gemiddeld dertig procent subsidie over die meerprijs.”

       

Behalve minder lawaai levert stil materieel ook andere voordelen op. “Zo heeft stille koeling een lager brandstofverbruik, terwijl stille oplossingen arbotechnisch voor chauffeurs prettiger werken”, zegt Goevaers. Bovendien praat Piek met gemeenten over ontheffingen zodat buiten venstertijden geladen en gelost kan worden en vrachtauto’s dus beter benut worden.

         

Inmiddels hebben Dhollandia Nederland, GLT-Interlift, Carrier Transicold Netherlands, Carrosseriebedrijf Van Holten en vloerenleverancier Bostik besloten hun producten van het Piek-keurmerk te voorzien. Dit keurmerk werd tijdens BedrijfsautoRAI 2005 geïntroduceerd door de stichting Piek-keur (BMWT, Focwa en RAI). Met dit keur is direct zichtbaar dat een product aan Piek-normen voldoet.

        

         

Info: www.piek.org

en www.piek-keur.nl

Reageer op dit artikel