nieuws

Raad van State: Inspectierapporten Jan de Rijk moet ILT openbaar maken

carrière & mensen 10797

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moet dertien inspectierapporten bij logistiek dienstverlener Jan de Rijk openbaar maken. Dat heeft de Raad van State afgelopen week besloten op verzoek van vakbond FNV.

Raad van State: Inspectierapporten Jan de Rijk moet ILT openbaar maken

De vakbond had hiervoor eerder in het kader van een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) om gevraagd. FNV wil alle dertien rapporten inzien om te controleren of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), voldoende zijn best heeft gedaan om vermeende misstanden bij de logistiek dienstverlener te achterhalen. Dat maakt onderdeel uit van een groter, landelijk onderzoek van FNV onder vervoerders naar onder meer de inzet van goedkopere buitenlandse chauffeurs, de (onder)betaling van chauffeurswerk en schijnconstructies om boetes te ontlopen.

Rapporten waren deels openbaar

De rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaalde vorig jaar oktober dat zeven van de dertien ILT-rapporten openbaar mochten worden gemaakt. Het betrof hier de rapporten die tot daadwerkelijke boetes hebben geleid. De zes rapporten op basis waarvan de ILT afzag van een boete of die bij nader inzien zijn ingetrokken, mochten niet openbaar worden gemaakt.

De Rijk: ‘bond wil ons zwart maken’

Daar liet FNV het niet bij en zowel de bond als De Rijk maakten via de rechtbank de gang naar de Raad van State. FNV omdat het inzage wil in alle rapporten waaronder dus ook die niet tot boetes hebben geleid. De logistiek dienstverlener uit Roosendaal op zijn beurt omdat het vermoedde dat de vakbond er op uit was om de nummer vijftien uit de laatste Top 100 Logistiek Dienstverleners te beschadigen. De vakbond ontkent dit en stelt dat het alleen voor onderzoeksdoeleinden is.

Raad: ‘meer documenten moeten openbaar’

De Raad heeft het hoger beroep van de logistiek dienstverlener van de hand gewezen en stelt de vakbond in zijn uitspraak het gelijk, meldt de regionale krant BN De Stem afgelopen woensdag. Het bestuursrechtscollege vindt bovendien dat de ILT meer documenten openbaar moet maken dan ze van plan was. Want volgens de Raad van State staat in deze documenten, ondanks dat er geen boetes zijn opgelegd, voldoende informatie over mogelijke overtredingen en de de werkwijze van de logistiek dienstverlener.

Lees ook: De strafbare inzet van chauffeurs: een fout is snel gemaakt

Reageer op dit artikel