nieuws

Code 95: nieuwe afspraak verlicht nascholingsplicht oudere chauffeurs

carrière & mensen 1673

Vrachtwagenchauffeurs krijgen na 1 april 2020 alleen nog een geldige Code 95 op hun rijbewijs als ze een ‘verklaring van nascholing’ (VvN) van de RDW hebben ontvangen. TLN claimt een regeling te hebben getroffen met het ministerie waardoor de nascholingsdruk wordt verlicht.

Code 95: nieuwe afspraak verlicht nascholingsplicht oudere chauffeurs

Nederlandse chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 moeten sinds 2015 ook nascholing volgen voor hun Code 95 certificaat. In de praktijk betekent dat chauffeurs 35 uur training (5 x 7 uur) moet volgen. Chauffeurs mogen voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Als dat bijvoorbeeld in 2023 is, mag die chauffeur alle nascholing die hij of zij volgde vanaf 2018 meetellen.

Code95 regeling TLN

Nu heeft TLN met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken dat de chauffeurs wiens Code 95 nu wordt ingetrokken, al hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 mogen meetellen. Zo is de kans groter dat zij die verklaring van nascholing krijgen zonder dat ze nu nog extra nascholing moeten volgen.

Chauffeurs van wie de Code 95 afloopt, moeten hun rijbewijs inwisselen. Dat kan zonder medische keuring, omdat er niets aan het rijbewijs zelf verandert, maar alleen de Code 95-vermelding wordt gewijzigd.

 

Lees ook
Verwarring rond Code 95: zo zit het echt

 

De vermelding wordt er af gehaald of de einddatum wordt aangepast op basis van de verklaring van nascholing. Alle chauffeurs die hiermee te maken krijgen, ontvangen in de loop van de maand augustus een brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin alle informatie die nodig is.

Regeling voor alle vrachtwagenchauffeurs

De regeling zoals afgesproken door TLN met het ministerie geldt voor alle chauffeurs, dus ook voor degenen die werken bij een (transport)bedrijf dat geen lid is van TLN. Chauffeurs in dienst van transportbedrijven, die  wel lid zijn van TLN kunnen de situatie regelen via de belangenorganisatie. Niet TLN-leden moeten zelf contact opnemen met CBR. CBR gaat het TLN voorstel uitvoeren, maar het is allemaal nog niet in hun systemen verwerkt. Totdat er een technische oplossing is gevonden, kunnen TLN-leden deze specifieke aanvragen doen bij TLN, via de infodesk: info@TLN.nl​.

 

 

Reageer op dit artikel