nieuws

Topman DPD pleit voor ‘e-commerce cao’ pakketbezorgers

carrière & mensen 2833

Eric Dietz, ceo van DPD Nederland, vindt dat er een nieuwe cao moet komen voor pakketbezorgers. Volgens Dietz is dit noodzakelijk door de snelle veranderingen in de bezorgmarkt de afgelopen jaren mede onder invloed van het groeiend aantal internetaankopen door Nederlanders en de sterke opkomst van platforms als Amazon en Aliexpress. Vakbond FNV is voorzichtig positief over de oproep van DPD.

Topman DPD pleit voor ‘e-commerce cao’ pakketbezorgers
Eric Dietz (ceo DPD Nederland) pleit in het Financieele Dagblad voor een nieuwe cao voor pakketbezorgers. "De snelle veranderingen in de bezorgmarkt maken dat noodzakelijk."

De DPD-topman pleit hiervoor in het Financieele Dagblad (FD) vandaag. In de krant laat Dietz weten dat de pakketbezorger in gesprek is met partners om te komen tot een modernisering van de de cao. “Die kan meer toegesneden worden op de e-commercemarkt, in de brede zin des woords”, zegt Dietz in het FD.

Ergernis over inzet zzp’ers en onderaannemers

De groeiende e-commerce markt in Nederland levert pakketbezorgers zoals PostNL, DPD, DHL en GLS ongekend veel werk op. Gevolg is ook dat voornoemde bedrijven hun aanbod de afgelopen jaren steeds meer hebben uitgebreid met diensten als zondag- en avondbezorging en same day delivery. Om flexibel te zijn zetten pakketbezorgers veelvuldig onderaannemers en zzp’ers in. Dat is al lange tijd tegen het zere been van de vakbonden, die stellen dat pakketbezorgers de geldende cao voor het beroepsgoederenvervoer ontduiken.

Deliveroo moet zich aan cao houden

Ook is er veel te doen over de opkomst van de bedrijven met een techachtergrond – zoals Deliveroo – die volgens de bonden eveneens de cao ontduikt door fietskoeriers geen arbeidscontract aan te bieden, maar ze als zelfstandige ondernemers per opdracht uitbetaalt. In januari stak de rechter, in een zaak die vakbond FNV had aangespannen, hier een stokje voor door te beslissen dat Deliveroo wel degelijk onder de cao beroepsgoederenvervoer valt en dat de koeriers recht hebben op een arbeidscontract.

DPD: ‘streven naar gelijk speelveld’

Om aan de veranderde omstandigheden tegemoet te komen ziet Dietz naar eigen zeggen veel heil in een gemoderniseerde cao, voor alle spelers in de sector. “Het zou goed zijn als we allemaal hetzelfde gelijke speelveld afspreken en daar ook naar gaan handelen. Daarmeer wordt voorkomen dat er partijen zijn die via achterdeurtjes op een lager loon uitkomen. “We moeten met elkaar de grenzen zien af te spreken en die willen respecteren”, aldus Dietz die met zijn oproep ook een steun in de rug geeft aan Picnic. Michiel Muller – mede-oprichter van Picnic kwam al eerder met een soortgelijk plan toen FNV hem sommeerde Picnic onder te brengen bij de supermarkt-cao.

‘Cao moet passen in huidige marktomstandigheden’

Een eventuele nieuwe cao voor pakketbezorgers moet, zo benadrukt de ceo van DPD Nederland, wel geschikt zijn voor de huidige marktomstandigheden en meer ruimte geven voor de flexibiliteit die de markt vraagt. “De huidige e-commercemarkt vraagt om minder starheid dan er nu is”, zegt Dietz die afgelopen april met minister Hugo de Jonge de opening verrichtte van een nieuw mega-pakketsorteercentrum in Oirschot bij Eindhoven. Met dit centrum wil DPD zijn internationale positie op pakketbezorging versterken. Een markt die de komende jaren flink doorgroeit onder invloed van onder andere met internationale actie koopjesdagen als Black Friday en Cyber Monday.

FNV: ‘We willen hierover praten’

Vakbond FNV reageert in de zakenkrant bij monde van bestuurder Willem Dijkhuizen voorzichtig positief op de oproep van DPD. “In de huidige cao wordt er volgens Dijkhuizen nog te weinig ruimte geboden voor diversificatie. “Als je kijkt naar de cao beroepsgoederenvervoer is dat vooral gericht op zwaar transport. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met de specifieke wensen voor thuisbezorgdiensten en pakketdiensten.” De vakbondsbestuurder laat weten dat hij bereid is om hierover te praten.

Reageer op dit artikel