nieuws

Omzet groeit, personeelstekort blijft groot

carrière & mensen 2127

Het aantal werknemers in de sector transport en logistiek neemt toe. Toch blijft het personeelstekort een lastig punt. Positief is dat de omzet blijft stijgen.

Omzet groeit, personeelstekort blijft groot

De arbeidsmarkt in transport en logistiek blijft krap. Tegelijkertijd zijn ondernemers positiever over de omzetontwikkeling, personeelssterkte en bedrijvigheid.

Begin 2e kwartaal 2019 ondervindt 33 procent van de beroepsgoederenvervoerders een belemmering door een tekort aan personeel. Het aandeel bedrijven dat personeelstekort en financiële beperkingen ervaart neemt toe ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek. In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen.

 

personeelstekort

 

Het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs in de sector blijft toenemen. Het aantal werknemers stijgt nu 20 kwartalen op rij. De instroom werknemers en chauffeurs blijft op hoog niveau, daarentegen neemt de uitstroom toe. Desondanks neemt de krapte van chauffeurs iets af. De hoogste piek instromers is van chauffeurs rond 21 jaar. De uitstroompiek is 66 jaar. De gemiddelde leeftijd van de chauffeurs loopt verder op.

 

 

personeel uitstroom

 

Stijgende omzet heeft positieve invloed op de gemoedstoestand van de bedrijven in de sector. De omzet in het goederenwegvervoer steeg in het eerste kwartaal dit jaar met 5,8% ten opzichte van jaar eerder. De omzet van logistieke dienstverleners nam 3,8 procent toe Dat groeipercentage is iets lager dan dezelfde periode vorig jaar.

Vervoervraag vanuit de bouw , horeca en online detailhandel zijn de belangrijkste motoren achter de groei.

 

Reageer op dit artikel