nieuws

Aantal logistieke vacatures stijgt

carrière & mensen 2296

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen. Ook in de logistiek is het aantal vacatures gestegen.

Aantal logistieke vacatures stijgt

Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werklozen afnam. Ook het aantal banen is verder gestegen in het eerste kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De toename van de spanning op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal is toe schrijven aan de lagere werkloosheid en het grotere aantal vacatures. De logistieke sector is geen uitzondering. Ook hier steeg het aantal vacatures. Waren er in het laatste kwartaal van 2018 13,700 vacatures. In de eerste mand van dit jaar steeg dat naar 13.900.

Nieuw record vacatures

Het aantal openstaande vacatures nationaal steeg naar een nieuw recordaantal van 277 duizend, een toename van 13 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. De afgelopen vier kwartalen ligt het aantal vacatures hoger dan op het hoogste punt voor de crisis. Met 3,4 is het werkloosheidspercentage voor het eerst lager dan het laagste niveau vlak voor het uitbreken van de crisis in 2008. Ook het aantal langdurig werklozen is in het eerste kwartaal verder gedaald.

 

Personeelstekort in de logistiek

personeelstekort

De arbeidsmarkt is misschien wel de grootste uitdaging voor de logistieke sector vandaag de dag. Het tekort is voelbaar in het hele land. De huidige stand van zaken en oplossingen uiteengezet.

Zo staat het ervoor >>>

 

Gevolgen voelbaar

In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal openstaande vacatures toe. Vooral middelgrote bedrijven (10 tot 100 werkzame personen) hadden in het eerste kwartaal meer vacatures open staan. Veel ondernemers hebben last van een tekort aan personeel. Met name de functie van vrachtwagenchauffeur blijft lastig in te vullen. Mede door de toenemende uitstroom van chauffeurs als gevolg van de vergrijzing. Daarnaast zijn er ook veel vacatures voor andere beroepen in transport en logistiek. De gemiddelde leeftijd van chauffeurs blijft oplopen  tot 44,8 jaar. De gemiddelde leeftijd van overige werknemers (niet-chauffeurs) daalt naar 43,4 jaar. Het aandeel parttimers in de sector stijgt.

Reageer op dit artikel