nieuws

Vakbonden dreigen Jumbo weer met rechter

carrière & mensen 1609

FNV en CNV zijn bereid Jumbo opnieuw voor de rechter te slepen als vakbondsgetrouwen in de distributiecentra van de supermarktketen uitgesloten blijven van toekomstige loonsverhogingen. Jumbo zelf beschuldigt de bonden van ‘keiharde leugens, nepnieuws.

Vakbonden dreigen Jumbo weer met rechter

Het zijn weer nieuwe ontwikkelingen in het langlopende conflict tussen de vakbonden en Jumbo over de arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de distributiecentra, meldt Distrifood.nl.

Jumbo besloot vorig jaar niet langer een met de bonden uitonderhandelde cao te laten gelden maar een met de Ondernemingsraad afgesproken arbeidsvoorwaardenregeling (avr). Sindsdien is er een strijd gaande tussen de bonden en Jumbo, die ook al eerder leidde tot juridische stappen. De rechter besloot toen in het voordeel van de bonden, maar Jumbo gaat daar nog tegen in hoger beroep.

Bijna alle werknemers vallen nu onder avr

Volgens Het Financieele Dagblad heeft Jumbo veertig medewerkers die sinds vorig jaar in dienst zijn gekomen alsnog een loonsverhoging van 2,5 procent uitbetaald. Dat betekent dat nu bijna alle 3200 vaste werknemers in de distributiecentra onder de avr valt, met uitzondering van een groep van tachtig die wordt omschreven als de vakbondsgetrouwen. Zij vallen nog onder de oude cao en krijgen derhalve de met de ondernemingsraad besproken verbeteringen niet.

Keiharde leugens, nepnieuws

Volgens Kitty Huntjes van CNV Vakmensen is daar echter het laatste woord nog niet over gesproken. ‘Als Jumbo onze eis blijft afwijzen dat ook zij het geld erbij krijgen, rest alleen de gang naar de rechter’, dreigt zij. Jumbo op zijn beurt blijft boos over de claim van de vakbonden dat zij concessies hebben afgedwongen. Financieel topman Ton van Veen: ‘Dat zijn keiharde leugens, nepnieuws. De vakbonden hebben het juist voor hun mensen verbruid, waardoor nu 2,5 procent van het personeel verstoken zal blijven van loonsverhogingen.’

Cao is mogelijkheid, geen grondrecht

Van Veen snapt weinig van de volhardendheid van de vakbondsgetrouwen. ‘Schrijnen dat ze contributie betalen aan de bond en nu in een bevroren cao zitten. Ik zou me bekocht voelen. Een cao is een mogelijkheid, geen grondrecht.’

Reageer op dit artikel