nieuws

Jumbo boos op vakbonden om ‘onterechte’ claim personeel distributiecentra

carrière & mensen 1427

Jumbo stelt dat de vakbonden ten onrechte claimen dat er een compromis is bereikt over de rechten van medewerkers in de distributiecentra die niet instemmen met de overgang van een cao naar een arbeidsvoorwaardenregeling. ‘FNV claimt ten onrechte dat dit resultaat door toedoen van de bonden is bereikt en we begrijpen totaal niet waarom zij dit nu zo naar buiten brengen.’

Jumbo boos op vakbonden om ‘onterechte’ claim personeel distributiecentra

Dat meldt Jumbo in een verklaring. De supermarktketen reageert daarmee op een eerder bericht van de vakbonden. Die claimden dat het feit dat medewerkers van Jumbo-distributiecentra hun cao-rechten houden en een loonsverhoging krijgen het resultaat is van overleg tussen de bonden en Jumbo. Daarmee leek een compromis bereikt in een lang lopend conflict tussen de partijen over de toekomst van de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de distributiecentra van Jumbo.

Tweedeling op de werkvloer

Distributiemedewerkers die niet kozen voor de Jumbo-regeling werden benadeeld, zegt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen op Distrifood.nl. “Zij kregen het afgelopen jaar niet de 2,5 procent loonsverhoging die andere collega’s onder de eigen Jumbo-regeling wel kregen. De onrust op de werkvloer nam hierdoor verder toe en er ontstond een tweedeling.”

Voor een groep van 100 medewerkers is er volgens de bonden nog steeds geen duidelijkheid. Zij kozen eerder voor de cao, maar Jumbo heeft nog niet bevestigd dat ook zij de loonsverhoging krijgen. Als dat niet gebeurt, dan stappen de bonden naar de rechter.

Jumbo onaangenaam verrast

Jumbo laat in een reactie echter weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn over de mededeling van de bonden. Er zouden afspraken zijn gemaakt met de ondernemingsraden, maar niet met de bonden. ‘FNV claimt ten onrechte dat dit resultaat door toedoen van de bonden is bereikt en we begrijpen totaal niet waarom zij dit nu zo naar buiten brengen’, meldt Jumbo in een verklaring.

FNV wil weer praten over nieuwe cao

In dagblad De Telegraaf staat vanmorgen dat FNV een brief stuurt aan Jumbo waarin het supermarktbedrijf wordt uitgenodigd om weer over een nieuwe cao te onderhandelen. ‘We zijn langs alle distributiecentra geweest om te vragen wat de werknemers willen. Zij geven aan dat een nieuwe cao willen. Daarom willen we het traject in gang zetten’, zo wordt Ali Aklalouch van de bond geciteerd.

Er komt geen nieuwe cao

De supermarktketen zegt vast te houden aan zijn eigen arbeidsvoorwaardenreglement (AVR). ‘We blijven benadrukken dat er geen nieuwe cao komt. Er is hier voor Jumbo geen enkele juridische of morele verplichting toe. Integendeel, de AVR kenmerkt zich door goede, eigentijdse arbeidsvoorwaarden met een gezonde loonontwikkeling voor de langere termijn en het behoud van historisch opgebouwde rechten.’

Bron Distrifood.nl

Reageer op dit artikel