nieuws

PostNL stopt met ‘schijnconstructies’ rond sorteerpersoneel

carrière & mensen 1442

PostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra. Behalve vaste medewerkers worden er voortaan alleen uitzendkrachten ingezet. Het post- en pakketbedrijf komt daarmee tegemoet aan de zware kritiek van FNV die al jaren stelt dat er sprake is van ‘schijnconstructies’. Ook Tempo-Team zegt te stoppen met ‘alle activiteiten op het gebied van outsourcing’.

PostNL stopt met ‘schijnconstructies’ rond sorteerpersoneel

De stap zet het post- en pakketbedrijf omdat het naar eigen zeggen veel waarde hecht aan een gelijke beloning voor pakketsorteerders. Met andere woorden het sorteerpersoneel wordt voortaan betaald volgens de cao van PostNL. Ook wil het bedrijf stelling nemen in de maatschappelijke discussie over het zogeheten ‘contracting’.

PostNL: ‘maximaal ontzorgd door contracting’

Laat onverlet dat het bedrijf laat weten dat ze de ‘afgelopen tien jaar naar tevredenheid heeft gewerkt met contractingpartners. “Het zorgde ervoor dat het bedrijf ‘maximaal ontzorgd werd”, zegt Liesbeth Kaashoek, directeur pakketten en logistiek van PostNL weten.

 

 

Lees ook:

Wat is er aan de hand bij PostNL?

 

Eind dit jaar stopt ‘contracting’

PostNL start dit jaar met de afbouw van het aantal mensen dat via commerciële contracting werkzaam is in de sorteercentra. Uiterlijk volgend jaar moeten alle sorteercentra helemaal om zijn. Nu zijn er nog meer pakketsorteerders in dienst via andere bedrijven dan dat er via uitzendbureaus aan de slag zijn. Vakbond FNV claimt al geruime tijd dat PostNL via contracting-partijen – een net woord volgens FNV voor schijnconstructie of onderbetaling – zijn pakketsorteerders uitbetaalde. Dat gebeurde onder meer via TempoTeam dat nu ook aankondigt in de loop van dit jaar te stoppen met outsourcing.

Minder loonkosten voor PostNL

Op de constructie was overigens in doorsnee veel kritiek. Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via de contractor (lees: schijnconstructie), vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van ‘contracting’ is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.

FNV: ‘geweldig signaal van PostNL’

Vakbond FNV, die al enkele jaren campagne voert tegen deze praktijk, reageert verheugd op de stap van PostNL en Tempo-Team. “Het is een geweldig signaal naar de markt en we hopen dat andere bedrijven snel volgen.” Wel moet PostNL het verleden nog ‘netjes afhandelen’, zegt FNV-bestuurder Masja Zwart. “Ze hebben honderden mensen jaren onderbetaald, dat moet nog rechtgetrokken worden.” Vorig jaar juni trof de vakbond al een schikking met InPerson over meer loon voor 400 pakketsorteerders die middels een contracting constructie via dit uitzendbureau bij PostNL aan de slag waren.

Reageer op dit artikel