nieuws

FNV dreigt Picnic met rechtszaak om arbeidsvoorwaarden

carrière & mensen 1689

FNV heeft Picnic een ultimatum gesteld. Dat deed de vakbond vorige week in een gesprek met de directie van de online supermarkt. Picnic is de keus gesteld tussen het toepassen van de supermarkt-cao of een rechtszaak.

FNV dreigt Picnic met rechtszaak om arbeidsvoorwaarden

“Binnen een week moet het bedrijf laten weten of het de supermarkt-cao gaat toepassen voor zijn medewerkers. Reageert Picnic niet of negatief, dan volgt een rechtszaak”, meldt de bond in een persbericht. Marianne Jekkers, bestuurder FNV: “Na stevige acties van FNV en werknemers rond onveiligheid op de vijf distributiecentra, is Picnic een veiligheidsprogramma gestart. Dat is winst. Maar het bedrijf geeft niet thuis zodra het gaat over vaste contracten en vaste uren voor de mensen. En een cao, daar gaat de directie al helemaal niet op in. Tijd voor druk dus.’

FNV beticht Picnic van onderbetaling

De bond beweert dat Picnic ‘miljoenen verdient aan de onderbetaling van zijn medewerkers’. Samen met 12 orderpickers uit de distributiecentra in Nijkerk, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven overhandigde FNV vrijdag symbolisch een cheque van €9,9 miljoen aan de directie. Dit staat volgens de bond voor het bedrag dat ‘Picnic in 2018 in eigen zak heeft gestoken door geen loon en werkgeverslasten te betalen conform de supermarkt-cao’.

Gratis bestaat niet

Jekkers: ‘Voor het zware werk dat de mensen bij Picnic doen, krijgen ze maar net iets meer dan het minimumloon zonder toeslagen. De gratis bezorging moet ergens van worden betaald. Eén van de redenen waarom Picnic het goedkoper kan doen dan andere supermarkten is omdat ze onderbetalen. Gratis bezorgen bestaat niet.’ Victor Muller, eigenaar van Picnic ontkent de aantijgingen: “Hij claimt dat er wekelijks, in overleg met de medewerkers, verbeteringen worden doorgevoerd. Ook stelde hij eind vorig jaar dat Picnic een uitstekende arbeidsvoorwaardenregeling heeft. “Zo hebben de mensen recht op vaste pauzes, en hebben wij een arbobeleid. Deze zomer hebben we de salarissen nog met 2 procent verhoogd.”

Oneerlijke concurrentie

Omdat de cao voor supermarkten Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is, zijn alle supermarkten die onder de werkingssfeer van deze cao vallen, verplicht deze toe te passen. Dat geldt volgens de bond ook voor Picnic. Jekkers: ‘Picnic weet dat het een supermarkt is en draagt dit ook uit. Maar dit bedrijf weigert om het loon te betalen waar de medewerkers recht op hebben. Picnic hanteert de distributie CAO. De leidsman is het met FNV oneens dat Picnic moet overgaan op de supermarkt CAO: “Onze magazijnen zijn geen supermarkt.”

Bron: distrifood.nl

Reageer op dit artikel