nieuws

Picnic: ‘FNV van harte welkom om te praten over salarissen’

carrière & mensen 1204

FNV heeft Picnic in een brief uitgenodigd om het gesprek met de bond aan te gaan over de salarissen van de medewerkers en de werkomstandigheden in de distributiecentra van de online supermarkt. Michiel Muller – één van de oprichters van Picnic – zegt in een reactie het toe te juichen dat de bond dit initiatief neemt. “Vooral ook omdat ze de afgelopen maanden best wel lelijke dingen over ons hebben gezegd.”

Picnic: ‘FNV van harte welkom om te praten over salarissen’

Mocht het tot een ontmoeting komen dan zal het voornaamste discussiepunt zijn of Picnic zich wel of niet moet houden aan de supermarktcao die Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) is. De FNV beweert van wel. “Picnic weet dat het een supermarkt is, draagt dit uit maar weigert om netjes het loon te betalen waar de medewerkers recht op hebben. De rekening van het ‘gratis’ bezorgen legt Picnic zodoende neer bij de werknemers. Het zorgt bovendien voor oneerlijke concurrentie”, zegt Marianne Jekkers van FNV. Michiel Muller, die op zijn beurt laat weten dat er al twee jaar een uitnodiging ligt bij de bond om een keer op bezoek te komen, stelt dat de vakbondsbestuurders eerst maar eens moeten kijken hoe het er aan toe gaat in de magazijnen van zijn bedrijf. “Zij moeten dan maar uitleggen of de werkzaamheden overeenkomstig zijn met die van een caissière of vakkenvuller. Onze magazijnen zijn geen supermarkt.”

‘FNV voert hetze tegen Picnic’

Muller stoort zich nog altijd over de wijze waarop FNV vorig jaar december vorig jaar beweerde in Trouw dat het bij Picnic schort aan de veiligheid, werkdruk en beloning van werknemers. Kort daarop hebben medewerkers van de distributiecentra van Picnic in Utrecht en Nijkerk een korte protestactie gehouden. Ook werd een petitie aangeboden aan leidinggevenden. Muller liet toen weten dat de bond een hetze aan het voeren was tegen zijn bedrijf en dat er wekelijks, in overleg met de medewerkers, verbeteringen worden doorgevoerd. Ook stelde hij dat Picnic een uitstekende arbeidsvoorwaardenregeling heeft. “Zo hebben de mensen recht op vaste pauzes, en hebben wij een arbobeleid. Deze zomer hebben we de salarissen nog met 2 procent verhoogd.”  Niet voldoende want een fulltime medewerker bij Picnic verdient volgens de bond 2 euro 22 minder per uur dan een medewerker van een supermarktbedrijf dat betaalt volgens de geldende supermarktcao.

Bond wil praten over salaris

FNV laat vandaag weten dat tijdens de acties in december in Utrecht en Nijkerk de directie van Picnic is gevraagd om te gaan praten over het salaris. “Dat lijkt me een heel redelijk verzoek, ik snap niet waarom Picnic niet naar ons luistert”, stelt een medewerker in hetzelfde persbericht. De vakbond vraagt mensen ook een petitie (‘Picnic is een supermarkt’) te tekenen. Ook heeft de bond een youtube video gelanceerd over de situatie. Muller laat weten dat hij blij is dat de vakbond nu eindelijk eens een keer op bezoek wil komen. “Ik heb namelijk nog nooit met deze mensen gesproken of hen de feitelijke situatie kunnen laten zien in onze magazijnen in plaats van te redeneren op basis van informatie die ze via via hebben gekregen. Het brengen van een bezoek is daarbinnen al een hele mooie stap.”

 

Reageer op dit artikel