nieuws

Personeelstekort? Zo bind je talent aan je bedrijf

carrière & mensen 1247

Personeel krijgen en behouden. Met de arbeidsmarktkrapte is dat geen sinecure. Het project Talent Innovation Pool moet helpen. Het aanvalsplan wordt na jaren testen in Arnhem en omgeving landelijk uitgerold.

Personeelstekort? Zo bind je talent aan je bedrijf

Personeelstekort is een van de grootste uitdagingen in de logistiek. Zeker voor kleinere bedrijven is het zwaar om mensen te trekken. Overal is sprake van minimaal een ‘krappe’ tot ‘zeer krappe’ markt. In absolute zin zijn in het 3e kwartaal de meeste vacatures wederom geplaatst in de regio Groot-Amsterdam (5.230 unieke vacatures, 2 procent stijging ten opzichte van het vorige kwartaal) gevolgd door Rijnmond en West-Brabant (4.200 vacatures.)

Deze regio’s volgen

Het gevecht om de medewerker is dus meer cruciaal dan ooit. En het project Talent Innovation Pool (TIP) kan daar bij helpen, was de boodschap van Wim Bens, landelijk programma manager van Kennis DC Logistiek, de motor achter het project. Bens presenteerde vanmorgen op ICT&Logistiek zijn bevindingen.  Nieuws had hij ook voor de tientallen toehoorders. Het project TIP wordt na 2 jaar ervaring opdoen in Arnhem landelijk uitgerold. Na vijf sessies van 6 maanden volgen nu ook de regio’s Rotterdam, Zeeland en Limburg. Andere delen van het land staan voor later op de agenda.

 

 

 

Personeelstekort
in de logistiek

personeelstekort

 

 

 

Zo staat het ervoor >>>

 

 

Imagoverbetering

Het plan dat met name voor mkb bedrijven is opgezet moet voor een beter imago zorgen voor de sector. Bens: “We verliezen veel goede mensen aan andere sectoren omdat ze harder aan ze trekken, beter betalen en een beter imago hebben. Het is niet namelijk iedere dag spannend in een logistiek bedrijf met pak ‘m beet tien tot honderd personen. Het is heel hard werken. Bovendien zit het talent vaak in zijn eentje de wereld op te lossen. Hij of zij kan bijna nooit sparren of samenwerken met ‘soortgenoten’.”

Lees ook
Seizoenseffect vlakt krappe arbeidsmarkt iets af

TIP waarbij kennisdelen centraal staat, moet daar verandering in brengen  door talenten uit het mkb één dag per week te laten sparren met talenten uit andere bedrijven en studenten over vraagstukken van de deelnemende bedrijven. Dit inspireert de talenten van je bedrijf en zorgt voor extra kennis voor je bedrijf.

Mark Huisman van Huisman Logistics uit Nijmegen en Nick Broekhuyzen van Melis uit Duiven bevestigen de theorie van Bens. De twee bedrijven participeren al langere tijd in het project dat in samenwerking met de Hogeschool Arnhem/Nijmegen is opgezet. Huisman: “Het project geeft veel nieuwe inzichten en kennis voor de medewerker en het bedrijf doordat kennis wordt gedeeld. Ander voordeel is dat je goede contacten krijgt met de studenten, de talenten van de toekomst.”

Afspraken vooraf

Om er voor te zorgen dat vertrouwelijke informatie niet wordt gedeeld, wordt er vooraf een duidelijke set spelregels vastgesteld via de begeleider van Kennis DC logistiek. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Deelnemende bedrijven moeten input leveren. Kosteloos is het evenmin. Deelname aan het project kost 1250 euro voor 6 maanden. De student die aan het bedrijf wordt gekoppeld krijgt een ‘stagevergoeding’ van 2000 euro.

Reageer op dit artikel