nieuws

Arbeidsmarkt voor HBO-ers onverminderd krap

carrière & mensen 3986

In alle regio’s blijft de druk op de arbeidsmarkt hoog voor logistiek professionals in leidinggevende en ondersteunende functies. De schaarste-index over het afgelopen kwartaal kleurt opnieuw in alle provincies rood, donkerrood zijn de regio’s rond Amsterdam, Utrecht, in Brabant en Noord-Limburg.

Arbeidsmarkt voor HBO-ers onverminderd krap

Met een arbeidsmarktindex van 225 (dat staat voor ‘zeer krap’), blijkt dat de schaarste voor logistiek professionals in het derde kwartaal van dit jaar iets lager uit komt dan voorgaand kwartaal. Het is ondertussen geen nieuws meer dat de arbeidsmarkt krap is voor logistiek personeel en dat geldt zeker voor de logistiek professional. Ondanks de lichte daling in de laatste twee kwartalen laat de ontwikkeling over een wat langere periode (laatste drie jaar) duidelijk een opgaande trend zien.

Salaris gaat omhoog

In tegenstelling tot voorgaand kwartaal staat de logistiek manager op de eerste plek qua vacaturevolume. Daarmee wordt de supply chain planner van de eerste plek gestoten, al is het verschil klein. Daarbij moet aangetekend dat het niet helemaal eerlijk is om op functienaam te vergelijken aangezien er ook veel functies zijn die erg veel op elkaar lijken (of min of meer hetzelfde inhouden). Goed voorbeeld zijn de functies supply chain planner en supply chain coördinator (op de derde plek).
Net als bij de index voor logistiek medewerkers is voor het eerst een stijging te zien in de gemiddelde salarissen (zoals aangegeven in vacatureteksten). Voor logistiek professionals betekent dit een stijging van 44.500 euro naar 45.500 euro.

 

Schaarste-index 2018

Derde kwartaal: alles op rood

De logistieke arbeidsmarkt staat al een tijdje onder druk. Tempo-Team brengt ieder kwartaal gegevens uit verschillende bronnen bij elkaar en maakt exclusief voor Logistiek.nl een arbeidsmarkt schaarste-index. Cijfers vorig kwartaal:
Index logistiek medewerker Q2-2018>>>>
Index logistiek professional Q2-2018 >>>>

Werkervaring iets minder relevant

Regionaal zijn er weinig verschuivingen te ontdekken in schaarste op dit segment van de arbeidsmarkt. In Amsterdam en Noord-Limburg komen evenals de voorgaande periode de grootste mismatch voor tussen vraag en aanbod. De arbeidsmarkt in de regio Groningen en Drenthe is de krapte het minst fnuikend. In absolute zin zijn de meeste vacatures geplaatst in de regio (Groot)Amsterdam, Rijnmond, (Groot)Eindhoven en (Groot)Utrecht.

De markt vraagt in het derde kwartaal hoofdzakelijk hoogopgeleiden (87 procent van de vacaturevraag voor logistiek professionals is voor personen met minimaal HBO niveau – 13 procent wil MBO). Slechts in 10 procent van de vacatures is sprake van vraag naar starters op de arbeidsmarkt; in het overgrote deel van de vacatures wordt minimaal één jaar werkervaring gevraagd. Werkervaring van minimaal 10 jaar daarentegen komt ook weinig voor met slechts 4 procent van het vacaturevolume, oftewel veelal is er sprake van (relevante) werkervaring ergens tussen de 1 en 9 jaar.

Uitgebreide PDF met de meest recente uitkomsten van de schaarste-index:
Logistiek-professionals-Q3-2018

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels