nieuws

CNV en Google starten pilot arbeidsmarkt – VIDEO

carrière & mensen 1663

De impact van automatisering in de logistiek is groot. Dat zet de arbeidsmarkt onder druk. Een nieuw programma maakt medewerkers weerbaar op dit punt. Initiatiefnemers CNV en Google leggen bij DB Schenker uit hoe ze te werk gaan.

CNV en Google starten pilot arbeidsmarkt – VIDEO
Jeannet Verhoeven geeft het startschot voor Drive

Een opmerkelijke combinatie van organisaties – Google en CNV – slaat de handen ineen om werknemers in de transportsector te helpen met een ‘leven lang leren’ op de gespannen arbeidsmarkt. Niet voor wat betreft logistieke kennis en kunde, maar gericht op ’21-eeuwse vaardigheden’, zoals ICT kennis, communiceren, mediawijsheid en samenwerken. In een eerste pilot krijgen 75 deelnemers een intensieve begeleiding. Van die groep werken tien mensen bij DB Schenker in Tilburg, waar de kick-off van de project Drive plaats vond.

Het werk verandert

Jeannet Verhoeven (jarenlang actief geweest voor CNV in Brabant) treedt op als projectleider. “We willen dat medewerkers zelf de regie nemen over hun loopbaan en zich bewust worden van hun eigen potentieel.” CNV startte daarom een jaar geleden het programma Hive, waar werknemers uit allerlei branches bij kunnen aansluiten. Deels online en deels klassikaal werken deelnemers aan vaardigheden met oefeningen om ze meer weerbaar te maken voor situaties waarin hun werk aan het veranderen is of waarin ze misschien moeten uitzien naar een andere job. De Universiteit van Tilburg is aangehaakt om de groep van 75 deelnemers – er zijn nog plekken beschikbaar – te begeleiden en de methodiek te verfijnen.

Impact automatisering is heel groot

Google kwam in contact met het CNV en besloot de pilot Drive samen met de vakbond op te zetten. Daarin krijgt de Hive methodiek een vertaalslag naar de sector transport en logistiek; volgens Google Nederland directeur Pim van der Feltz is dit bij uitstek de sector waarin technologie de boventoon gaat voeren. “Technologie zet de wereld op zijn kop, daar kun je blij mee zijn of niet, maar je moet er wel wat mee doen. Onderzoek laat zien dat 9 procent van de totale beroepsbevolking, dat betreft 800.000 mensen, zich moet omscholen vanwege de impact die automatisering heeft. Dat geldt zeker ook voor deze arbeidsmarkt met robotisering in magazijnen en autonoom rijdende vrachtwagens.”
Arbeidsmarkt

Breder draagvlak met Google

CNV maakt graag gebruik van de kracht van Google. Willem Jelle Berg, bestuurslid bij de vakorganisatie, wil dat de weerbaarheid van werknemers meer draagkracht krijgt. “Als je weet dat de digitalisering in jouw sector toeneemt, moet je je daarop actief kunnen voorbereiden. Nu is er schaarste op de arbeidsmarkt, maar straks is dat misschien wel weer voorbij juist vanwege digitalisering en automatisering. Daarom is een breder draagvlak met een partij als Google van groot belang.”
Hij krijgt bijval vanuit de Provincie Noord-Brabant, die ook als partner met financiële ondersteuning mee doet in het project Drive. Namens de provincie zegt Jan Willem Stad: “Nu hobbelen we vaak van project naar project. De kunst is het om de energie die ook nu weer los komt, vast te houden. De vraag is of logistieke bedrijven zich voldoende bewust zijn van het feit, dat ze hun medewerkers beter moeten voorbereiden op nieuwe technologie. Dit project moet dat onder andere aantonen.”

Meer mobiliteit in arbeidsmarkt

Bij DB Schenker is dat volgens HR directeur Paul Boers geen vraag meer. “Wij hebben vertrouwen in de talenten van onze medewerkers en willen hen stimuleren om bezig te zijn met hun toekomst binnen ons bedrijf. Vandaar dat wij dit programma actief ondersteunen. Medewerkers moeten hun eigen arbeidsmobiliteit verhogen. Dat geeft ze meer kansen binnen Schenker, maar ook daar buiten. Misschien betekent dit dat ze elders een baan accepteren, dat is dan maar zo. We vertrouwen er op dat dan weer nieuwe mensen klaar staan met dezelfde vaardigheden.”

Lees ook: ‘Logistiek kan niet vernieuwen zonder sociale innovatie’
Expertartikel: ‘Zo pakken bedrijven het personeelstekort aan’
arbeidsmarkt

Reageer op dit artikel