nieuws

Fleetmanagers: ‘Chauffeurstekort grootste zorg komende jaren’

carrière & mensen 1390

Het chauffeurstekort vormt een grote bedreiging voor fleetmanagers in zowel Europa als Amerika. Uit onderzoek blijkt dat dit tekort volgens fleetmanagers de komende vijf jaar het meeste invloed heeft op het vlootbeheer gevolgd door het toenemende aantal eisen die klanten stellen.

Fleetmanagers: ‘Chauffeurstekort grootste zorg komende jaren’

Logistieke softwareleverancier Descartes vroeg logistiek dienstverleners en transportbedrijven naar hun grootste uitdagingen op het gebied van vlootbeheer. 72 procent van de 130 respondenten maakt zich met name zorgen om het chauffeurstekort.

Grote investeringen in rittenplanning

Een andere uitdaging, zo blijkt uit het onderzoek, zijn de constante technologische veranderingen, extra regelgeving en de toenemende eisen die klanten stellen. Dat zorgt ervoor dat bedrijven het steeds moeilijker vinden om op zo’n efficiënt mogelijke manier aan al die eisen te voldoen. Dat heffen de bedrijven op met technologische oplossingen om de bezorgopties te verruimen en het aanbieden van extra service. In de komende twee jaar voorzien zij de grootste investeringen in rittenplanning en track & trace.

 

 

 

Lees ook: 

Wervingscampagne vrachtwagenchauffeur overtreft doelstelling ruimschoots

 

 

Wijzigingen in vlootstrategie

Het onderzoek van Descartes toont verder aan dat kostenverlaging de grootste operationele uitdaging voor bedrijven is (67 procent van de respondenten), gevolgd door het aansturen van de prestaties en het gedrag van de chauffeurs. Om zich voor te bereiden op de veranderingen, gaan bedrijven vooral investeren in technologie en het wijzigen van de vlootstrategie.

 

Lees ook:

Chauffeurstekort? in de V.S. hebben ze pas een probleem

 

Klanten zorgen voor operationele druk

Volgens Albert van Roekel, Senior Consultant Routemanagement bij Descartes, zijn er bij klanten vooral hoge verwachtingen op het gebied van klantenservice. “Voor het vlootbeheer zorgt dit voor groeiende concurrentiezorgen en nieuwe operationele druk.”

Wereldwijd onderzoek onder fleetmanagers

Aan het onderzoek van Descartes namen 130 wagenparkbeheerders deel werkzaam voor bedrijven in de Verenigde Staten en Europa. Ongeveer de helft van de respondenten is actief in vervoer en logistiek, en de helft in productie, detailhandel en distributie. Bijna twee derde (65 procent) van de respondenten in het Descartes onderzoek beschikt over een vloot van maximaal honderd voertuigen.

Reageer op dit artikel