nieuws

FNV wint hoger beroep tegen Ikea-transporteur Brinkman

carrière & mensen 7344

Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die internationale ritten uitvoeren vanuit Nederland vallen onder afspraken uit de cao. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een langslepende beroepszaak tussen vakbond FNV en transportbedrijf Brinkman Trans Holland uit Emmen.

FNV wint hoger beroep tegen Ikea-transporteur Brinkman

De kern van het langlopende conflict is dat Brinkman Trans Holland volgens FNV voor Ikea ritten laat uitvoeren door onderaannemers uit Polen en Moldavië genaamd Brinkman Trans Holland Sp. z o o. en Brinkman Trans Holland Service. De bond stelt dat het transportbedrijf uit Emmen zich niet houdt aan de geldende cao en werknemersrechten. “Zo dacht Brinkman de werkgeverslasten te ontlopen. De rechter heeft hier in zijn uitspraak van eind juli nu definitief een einde aan gemaakt en legt Brinkman dwangsommen tot 100.000 euro op als het de cao niet toepast”, verklaart Edwin Atema van de FNV.

Transporteur ging in hoger beroep

Al eerder won de vakbond hierover een rechtszaak tegen Brinkman, maar de transporteur ging vervolgens in hoger beroep. Atema: “Het is heel belangrijk dat deze baanbrekende uitspraak, nu goed gemotiveerd door het gerechtshof, overeind is blijven staan.”

ILT kraakte businessmodel Brinkman

Het gerechtshof heeft de vordering van de FNV, om bij inhuur van charters de Nederlandse cao door te contracteren, toegewezen. De rechter verwierp ook de stellingen van de advocaat van Brinkman dat de bedrijven ‘zelfstandig’ zijn en dat het grootste deel van de ritten buiten Nederland plaatsvinden. Volgens Atema kwam ook de inspectie eerder al tot deze conclusie in een rapport dat het businessmodel van Brinkman onderuit haalde. De inspectie constateerde toen op grote schaal overtredingen van de rij- en rusttijden, illegale cabotage, geknoei met transportvergunningen en het laten bivakkeren van Oost-Europese chauffeurs in hun cabines.”

Bond is in gesprek met Ikea over misstanden

Volgens de vakbondsbestuurder is de bond hierover op internationaal niveau in gesprek met Ikea. “Die heeft de misstanden in de sector lang ontkend, maar na vele voorbeelden konden ze dit niet volhouden, maar men lijkt een eenvoudig probleem heel ingewikkeld op te willen lossen. Na deze uitspraak moet Ikea haar papieren vergezichten omzetten in concrete daden, waar werknemers en eerlijke werkgevers de vruchten van plukken.”

Uitbetaling achterstallig loon wast terecht

Ook de vorderingen van drie vakbondsleden om achterstallig loon bleven in stand. Bij het innen van de bedragen moesten vorig jaar de deurwaarder en de politie er aan te pas komen. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de bedragen terecht aan de vakbondsleden zijn uitbetaald. Inmiddels hebben deze chauffeurs Brinkman ingeruild voor nieuwe werkgevers.

Reageer op dit artikel