nieuws

Pakketbezorgers PostNL plannen mogelijk acties

carrière & mensen 2311

Er is weer onrust onder zelfstandige pakketbezorgers van PostNL. De zelfstandige ondernemers (die 1 of meerdere bezorgers in dienst hebben) kunnen amper rondkomen. Oorzaak is de lage tarieven dat ze krijgen van PostNL.

Pakketbezorgers PostNL plannen mogelijk acties

Zelfstandige pakketondernemers van PostNL (die 1 of meerdere bezorgers in dienst hebben) hebben moeite hebben om rond te komen. Het tarief is niet voldoende om aan de cao van de beroepsgoederenvervoer te voldoen. Ook worden niet alle uren vergoed, bijvoorbeeld als er vertraging bij de bezorging ontstaat.  Dat blijkt uit een brief die de Belangen Vereniging van Pakketdistributie (BVPB) naar haar leden heeft gestuurd en in het bezit is van de Telegraaf meldt de krant.

Acties niet uitgesloten

“De werkdruk neemt maar toe, terwijl we niet meer betaald krijgen. De mallemolen draait maar door. De vrees is dat er pakketjes blijven liggen omdat de rijders de stroom straks niet meer aankunnen. Er komen mogelijk acties”, zegt een betrokkene tegenover de Telegraaf.

 

 

Lees ook

Belang e-commerce PostNL groeit

Zo willen Postnl en Bpost de grootste worden in de Benelux

 

 

Nieuwe tarieven in de maak

In een reactie laat PostNL weten ‘bezig te zijn’ met een  voorstel voor aanpassingen in het tariefmodel. “Dit voorstel bespreken wij ook met ondernemers. Dat doen we regelmatig omdat dit wat ons betreft hoort bij goed werk- en opdrachtgeverschap. Zoals altijd verwachten we mede naar aanleiding van input van ondernemers een goed voorstel neer te kunnen leggen.”

PostNL al jaren onder vuur

Het rommelt al jaren bij PostNL. In 2015 staakten tientallen zelfstandige pakketbezorgers ook. Toen kwamen ze in opstand tegen, in hun ogen, een slecht aanbod van PostNL om in dienst te komen.De stakingen werden uiteindelijk voortgezet in de rechtbank met wisselende resultaten.

Recente acties

Afgelopen najaar konden acties op het laatste moment nog worden voorkomen. Een betere cao was de reden voor geplande stakingen. De Ondernemingsraad Pakketten van PostNL eist dat het bedrijf onmiddellijk stopt met het via onderaannemers inzetten van uitzendkrachten als pakketsorteerder. Aanleiding is de uitzending van Zembla op 6 juni, waarin wordt gemeld dat pakketsorteerders via een schijnconstructie werken, waardoor de onderneming onder de cao-afspraken uitkomt.

PostNL heeft ruim 1400 pakketbezorgers actief. 250 hiervan zijn zelfstandige. Een paar jaar terug was dat nog 1100. PostNL neemt sinds medio 2016 alleen nieuwe pakketbezorgers in dienst op basis van een vast arbeidscontract.

 

Reageer op dit artikel