nieuws

Bidfood moet ontslagen chauffeurs half miljoen euro uitbetalen

carrière & mensen 4350

Bidfood moet ontslagen chauffeurs half miljoen euro uitbetalen

Tien voormalig vrachtwagenchauffeurs van Bidfood uit Ede kunnen alsnog hun transitievergoeding opeisen van in totaal een half miljoen euro. Dit heeft de kantonrechter bepaalt in een zaak die was aangespannen tegen de horeca groothandel door CNV Vakmensen.

Volgens de kantonrechter heeft Bidfood (voorheen DeliXL) een onzorgvuldig bedrijfsreorganisatie doorgevoerd, waarbij het dienstverband van de chauffeurs werd opgezegd. De horeca groothandel beloofde dat de chauffeurs bij een nieuwe transportbedrijf aan de slag zouden kunnen gaan.

Eenzijdige opzegging arbeidsovereenkomst

Die belofte werd niet nagekomen en daarbovenop kregen volgens CNV Vakmensen de tien chauffeurs van Bidfood geen transitievergoeding uitgekeerd, waar ze wel recht op hadden omdat de arbeidsovereenkomst eenzijdig was beëindigd. “Nadat deze ontslagprocedure was gestart, kwam er een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voorbij, op 30 augustus vorig jaar. Dat was voor deze zaak heel interessant. Want die stelt namelijk dat mensen, van wie de arbeidsovereenkomst eenzijdig is beëindigd, recht hebben op een transitievergoeding volgens de regels van het Burgerlijk Wetboek”, verklaart Roos Rahimi van CNV Vakmensen.

Totaalsom transitievergoeding 520.000 euro

Volgens Rahimi negeerde Bidfood vervolgens de waarschuwing dat er nog een transitievergoeding uitgekeerd diende te worden. “Er was toen nog wel degelijk een mogelijkheid geweest om te komen tot een oplossing binnen de bepalingen van het toen geldende sociaal plan. Vanwege de lange dienstverbanden van de betrokken chauffeurs is de teruggevorderde – en nu dus toegewezen – totaalsom ruim 520.000 euro.”

Geen reactie Bidfood

 

Rahimi veronderstelt dat de horeca groothandel in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis. “Maar ik vermoed tevens dat de zaak daardoor niet verandert en dit vonnis beklijft.” Bidfood is gevraagd om een reactie maar heeft tot op heden nog niet gereageerd.

Reageer op dit artikel