nieuws

‘OR eist einde schijnconstructie PostNL’

carrière & mensen 2758

‘OR eist einde schijnconstructie PostNL’

De Ondernemingsraad Pakketten van PostNL eist dat het bedrijf onmiddellijk stopt met het via onderaannemers inzetten van uitzendkrachten als pakketsorteerder. De or zegt ‘met ontsteltenis’ kennis te hebben genomen van een recente uitzending van Zembla van 6 juni, waarin wordt gemeld dat pakketsorteerders via een schijnconstructie werken, waardoor de onderneming onder de cao-afspraken uitkomt.

De OR reageert in een brief, die onder meer is gericht aan de directeur van PostNL pakketten en aan PostNL-CEO Herna Verhagen, op een recente uitzending van Zembla over de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden bij PostNL. Vlak voor die uitzending sloot vakbond FNV een akkoord met uitzendbureau In Person. Daardoor krijgen uitzendkrachten van dat uitzendbureau voortaan gelijk loon voor gelijk werk. FNV-leden krijgen daarnaast een volledige nabetaling voor hun gemiste loon.

Ondeugdelijk arbeidsomstandigheden aanpakken

De or wil dat PostNL helemaal stopt met het op deze wijze inzetten van uitzendkrachten. Ook zouden alle als pakketsorteerder ingezette uitzendkrachten achterstallig loon moeten ontvangen, en moeten de “ondeugdelijke” arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Daarnaast moet de sociale paragraaf van het bedrijf onverkort van toepassing  worden verklaard voor de pakketsorteerders, is de eist de OR

PostNL maakt misbruikt marktpositie

In de bewuste brief aan de PostNL-directie schrijft de Ondernemingsraad Pakketten zich diep te schamen, ‘dat een zichzelf sociaal en maatschappelijk verantwoord noemend bedrijf als PostNL op deze wijze misbruik maakt van haar positie in de markt. “Het is meer dan schrijnend om te zien dat, mede door toedoen van PostNL, schijnconstructies worden toegepast waardoor mensen die actief zijn voor de onderneming niet de beloning ontvangen waar ze recht op hebben, maar ook nog eens moeten werken onder ondeugdelijke omstandigheden”, zo schrijft voorzitter Rein Wiegman van de Or Pakketten in de bewuste brief aan de directie.

Reageer op dit artikel