nieuws

Nationale Voorraaddag 2018: “Ga bij elkaar stage lopen”

carrière & mensen 3709

Nationale Voorraaddag 2018: “Ga bij elkaar stage lopen”
Oud hockey coach Marc Lammers: "“Ik snap niet dat jullie elkaar niet vaker opzoeken. Als ik jullie was, ging ik gewoon eens bij elkaar stage lopen"

Gebruik data en statistiek, werk samen met ketenpartners op basis van de product levenscyclus, en ga bij vakgenoten op stage. Dat waren een paar lessen die de 200 deelnemers aan de Nationale Voorraaddag dit jaar mee naar huis kregen.

Walther Ploos van Amstel trapt als dagvoorzitter de Nationale Voorraaddag af met een college of voorraadbeheer. “60 procent van de incourantie ontstaat bij de laatste bestelling. Statistiek vertelt je dat.” Productlevenscyclus is volgens Ploos van Amstel leidend en dat betekent continue naar je voorraad kijken. Nike is daar een mooi voorbeeld van. “De voorraadbeheerders bij Nike worden niet afgerekend op Q x T maar op prijs”, aldus Ploos van Amstel. “Ik snap niet dat bedrijven maar één keer per week naar hun voorraad kijken. Je moet continue kijken wanneer een product over moet in een andere zwembaan”.

Ketensamenwerking

Het thema van de Nationale Voorraaddag georganiseerd door IMCC, was dit jaar ‘meer rendement door ketensamenwerking’. IMCC-lid Greetz deelde hoe zij binnen hun bedrijf aan ketensamenwerking doen en hoe ze daarbij tot optimale voorraden komen. Directeur supply chain Ronald van Hekezen schetste de uitdagingen waar Greetz mee worstelt: een groeiende operatie, veel handmatig werk, grillige orderstromen en klanten die steeds later bestellen. Als voorbeeld van ketensamenwerking noemt hij de afstemming met wijnleveranciers tijdens Valentijnsdag. “Die hoef ik niet meer te vertellen dat ze rond die periode een enorme piek in onze vraag kunnen verwachten, die anticiperen daar nu zelf op.”

Via een app konden deelnemers direct op de presentaties en gaven tips. Het overheadscherm van Van Hekezen stroomde na zijn presentatie dan ook vol met goedbedoelde adviezen. “Waarom gaat Greetz niet zelf bezorgen, zoals Coolblue?”, vraagt iemand zich af. “Waarom niet samenwerken met lokale leveranciers die klanten in de regio sneller en goedkoper kunnen beleveren?”

Stagelopen bij vakgenoten

Keynote Marc Lammers, die als hockeycoach van het Nederlands vrouwenteam ooit olympisch goud en een wereldkampioenschap won, keek instemmend toe hoe deelnemers van het congres elkaar via hun mobieltjes tips en adviezen gaven. “Jullie kunnen zo ontzettend veel van elkaar leren”, benadrukte de oud-hockeycoach. “Ik snap niet dat jullie elkaar niet vaker opzoeken! Als ik jullie was, ging ik gewoon eens een dagje meelopen met Ronald, of met iemand anders hier in de zaal. Ook al is het een andere sector en is het bedrijf niet vergelijkbaar, juist door eens out-of-the-box te denken, kom je vaak tot de beste ideeën.” Lammers luisterde altijd veel naar andere mensen buiten de hockeywereld. Die gaven hem de beste ideeën. Een andere tip die hij gaf is om resultaten te meten en data te gebruiken om te analyseren wat beter kan. “Alleen door te meten en te trainen, breng je een team van goed naar goud. Als je alleen maar wedstrijden speelt, word je niet beter.”

 

De bezoekers aan de Nationale Voorraaddag hadden de rest van de dag de tijd om de tips van Lammers in praktijk te brengen. Tijdens het middagprogramma was er keuze uit tien kennissessies waarin IMCC-leden en -partners een specifiek onderwerp behandelden.

Netwerken en winnaars

Tijdens de borrel was er de gelegenheid om met elkaar te sparren en ervaringen uit te wisselen. Dit was tevens het moment dat duidelijk werd welke studenten met de felbegeerde studiebeurs van Slimstock dit jaar mee naar huis mochten nemen a 4.000 euro. Dit jaar wonnen Lotte Vugs (TU Eindhoven), Niels van den Helder (VU Amsterdam), Niels van der Laan (RUG), Sjors Melman (TU Eindhoven) en Tom Kneefel (Hogeschool van Amsterdam).

De winnaars van de Nationale Voorraadtest die een plek in het Young Professionals programma van Slimstock hebben gewonnen zijn: Natasja Brehen & GertJan Toering (op de foto met bos bloemen)

 

Reageer op dit artikel