nieuws

Vraag naar dc-personeel in 2 jaar tijd met 80 procent gestegen

carrière & mensen 6654

De vraag naar medewerkers voor distributiecentra steeg de afgelopen twee jaar met 80%. In de logistieke hotspots in Noord-Brabant is de vraag naar medewerkers in distributiecentra in twee jaar tijd verdubbeld. Coolblue is de grootste werkgever waar het gaat om dc-personeel, blijkt uit cijfers van online vacatureplatform Indeed.

Vraag naar dc-personeel in 2 jaar tijd met 80 procent gestegen

Het online vacatureplatform komt tot deze conclusie na een analyse van het aantal vacatures voor functies in distributiecentra in de periode van maart vorig jaar tot afgelopen maart 2018. Opvallend is volgens Indeed dat in dezelfde periode het aantal kliks op dergelijke vacatures maar met 6 procent gestegen is; er worden dus veel meer vacatures geplaatst dan dat werkzoekenden geïnteresseerd zijn in de betreffende functies.

Groeiende vraag naar personeel in West-Brabant

Sander Poos, managing director van Indeed Benelux, verwacht dat de distributiesector de komende jaren blijft groeien mede onder invloed van de groeiende e-commerce markt. “Het aantal webshops, en hiermee de hoeveelheid aankopen, is stijgende. Dit zie je met name terug in de regio West-Brabant, al jarenlang met stip de logistieke hotspot in ons land. Door de gunstige vestigingsomstandigheden in Nederland zijn daarnaast veel bedrijven actief aan de Nederlands-Belgische grens.”

 

Lees ook:

Arbeidsmarkt professionals naar nieuw schaarste record

 

 

Loonkosten en wetgeving gunstig

Nederland is, logistiek gezien, gunstig gelegen met een kwalitatief goede infrastructuur. Daarbij is Nederland volgens Indeed ten opzichte van België een goede keuze als het gaat om loonkosten en wetgeving rondom nachtwerk.

Noord-Brabant meeste vacatures voor dc’s

Van alle Nederlandse provincies is er in Noord-Brabant de meeste vraag naar medewerkers in distributiecentra, zo blijkt uit de data van Indeed. Ruim een kwart van alle vacatures in deze provincie is dit jaar afkomstig uit deze sector. Na Noord-Brabant is er veel vraag voor medewerkers in deze sector in Zuid-Holland (18 procent) en Gelderland (14 procent).

 

Lees ook:

‘Schrijnend personeelstekort in transport en logistiek’

Tilburg beschikt over meest vierkante meters distributieruimte

De cijfers komen overeen met de locaties van grote XXL-distributiecentra. Uit een recent  rapport van makelaarsorganisatie NVM Business blijkt dat de hoeveelheid logistiek vastgoed in ons land spectaculair groeit. Logistiek hotspot nummer 2 van Nederland, Tilburg, beschikt over de meeste vierkante meters logistiek vastgoed. Dit sluit aan bij de analyse van Indeed, waaruit blijkt dat Noord-Brabant de lijst van meeste vacatures aanvoert.

Lees ook:

Wat doen de hotspots aan de krappe arbeidsmarkt?

Groei in XXL-distributiecentra

Naast Noord-Brabant is er volgens het online vacatureplatform ook een toename van distributiecentra in andere zuidelijke en oostelijke provincies. Met name de grote distributiecentra met oppervlaktes van ruim 40 duizend vierkante meter blijven daar toenemen. De laatste vijf jaar zijn er 36 XXL-dc’s bijgekomen, blijkt uit cijfers van Buck Consultants International. Naar verwachting zal dit aantal in de komende jaren alleen maar toenemen.

Vooral behoefte aan magazijnpersoneel

Binnen de transport en logistiek sector distributiesector blijken verladers, logistiek dienstverleners, groothandels- en e-commerce bedrijven vooral op zoek te zijn naar magazijnmedewerkers (35 procent). Ook aan logistiek medewerkers (23 procent), orderpickers (13 procent), heftruckchauffeurs (11 procent) en bijrijders (4 procent) is veel behoefte.

Reageer op dit artikel