nieuws

Virtual reality als oplossing voor personeelstekort in de logistiek

carrière & mensen 11157

Het Bredase bedrijf Logistic Workx heeft een oplossing gelanceerd op basis van Virtual Reality en Gamification waarmee nieuw medewerkers voordat hun eerste werkdag begint alvast een virtuele blik kunnen werpen in het warehouse. Deze interactieve oplossing moet ervoor zorgen dat logistiek dienstverleners en verladers net aangenomen orderpickers of heftruckchauffeurs langer aan zich binden.

Virtual reality als oplossing voor personeelstekort in de logistiek

Een groot probleem in de logistiek is namelijk volgens Logistic Workx dat veel nieuwe medewerkers afhaken voordat ze goed en wel zijn begonnen. Het Bredase bedrijf stelt dat maar liefst dertig procent binnen een paar weken alweer op zoek gaat naar een andere baan. Het gevolg is dat de werkgever opnieuw mensen moet inwerken. Daardoor duurt het nog langer voordat een bedrijf beschikt over medewerkers die de vereiste productiviteitsnormen halen.

Vertrouwd raken in nieuwe werkomgeving

“Pre-boarding kan veel problemen voorkomen. Het leidt ertoe dat nieuwe medewerkers al voor hun eerste werkdag vertrouwd raken met de nieuwe werkomgeving. Ze weten wat hen te wachten staat, waardoor ze minder snel weer uitstromen”, verklaart directeur Wieland Hendriksen van Logistic Workx.

Virtueel een pallet wegzetten of orderpicken

Virtual Reality biedt volgens Hendriksen verladers en logistiek dienstverleners de mogelijkheid om nieuwe medewerkers vooraf al een kijkje te geven in het warehouse, waar zij aan de slag gaan. Door elementen van Gamification daaraan toe te voegen, kunnen ze alvast virtueel een pallet wegzetten of een orderpicken.

 

Personeelstekort
in de logistiek

personeelstekort

 

 

 

Zo staat het ervoor >>>

 

 

Nieuwkomers beter inzetten

Logistic Workx verwacht dat mensen op een boeiende, interactieve manier gaan ontdekken hoe hun toekomstige werkplek eruitziet en wat hun taken zijn. Hendriksen: “Tegelijkertijd krijgt de werkgever alvast een idee van de competenties van de nieuwe medewerker. Dat stelt hem in staat de inwerkprocedures daarop aan te passen en nieuwkomers direct op de best passende werkplek in te zetten.”

Kennismaken met warehouse procedures

Virtual Reality in combinatie met Gamification moet ook het aanname proces van nieuwe medewerkers verbeteren. Het biedt namelijk de mogelijkheid om hen op een inspirerende en interactieve manier vertrouwd te maken met de cultuur, normen, waarden, procedures en regels in het warehouse.

Meer KPI’s door Gamification

Lastige taken kunnen bovendien in een virtuele omgeving worden getraind, zodat nieuwkomers sneller het vereiste productiviteitsniveau halen. Hendriksen: “Ook daarna kan Gamification worden toegepast om de productiviteit, kwaliteit en andere KPI’s op peil te houden. Dit zijn technologieën waarmee de nieuwe generatie medewerkers opgegroeid en vergroeid is. Daarmee kunnen we hen triggeren.” Dankzij de inzet van moderne technologieën voor pre-boarding en onboarding zijn bedrijven ook minder tijd kwijt aan het zoeken naar en inwerken van nieuwe uitzendkrachten, waardoor ze zich kunnen richten op hun kernactiviteiten: het foutloos, snel en efficiënt uitleveren van orders.

Besparing kan oplopen tot 200.000 euro

Daarnaast gaan de kosten flink omlaag verwacht Logistic Workforce. In een warehouse met 500 uitzendkrachten die gemiddeld 30 weken blijven, leidt een reductie van de uitstroom met 25 procent en een versnelling van de inwerktijd met 10 procent tot een besparing van bijna 80.000 euro dat kan oplopen tot 200.000 euro. Daarmee zijn de benodigde investeringen snel terugverdiend, verwacht het bedrijf dat een spin-off is van de University of Applied Sicence, NHTV in Breda.

Reageer op dit artikel