nieuws

Distributiepersoneel Jumbo kiest voor avr, bonden afgeserveerd (video)

carrière & mensen 11154

Distributiepersoneel Jumbo kiest voor avr, bonden afgeserveerd (video)
Een grote meerderheid van de werknemers van distributiecentra van supermarktketen Jumbo kiest voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de vorm van een arbeidsvoorwaardenregeling (avr). Een nederlaag voor de vakbonden die vorig jaar met stakingen een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) wilden afdwingen bij de supermarktketen.

Een ruime meerderheid van de 3.000 werknemers in de distributiecentra van Jumbo heeft ingestemd met het arbeidsvoorwaardenreglement (avr). Met deze keuze worden de bonden buitenspel gezet die vorig jaar met stakingen juist een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) wilden afdwingen bij de supermarktketen. FNV laat weten dat ‘vooral uitzendkrachten en parttimers hebben ingestemd met de avr’.

Jumbo verklaart vandaag dat nog geen 4 procent van de dc-medewerkers ervoor heeft gekozen onder de cao te willen blijven werken. De avr is volgens het Veghelse supermarktconcern ook van toepassing op de 1.500 uitzendkrachten die in de distributiecentra werkzaam zijn.

Loonsverhoging van 1,5 procent

De medewerkers die voor de avr hebben gekozen krijgen met terugwerkende kracht tot 1 februari van dit jaar een loonsverhoging van 1 procent. Volgend jaar komt daar nog een verhoging van 1,5 procent bij, meldt Jumbo in een persbericht. Bovendien gelden voor fulltime en parttime medewerkers in dit reglement hogere toeslagen voor werken op extra zaterdagen. Ook kunnen zij gebruik maken van een nieuwe generatieregeling. Medewerkers die nog geen keuze hebben gemaakt, kunnen dat op ieder moment alsnog doen.

Avr volgt loonlijn cao levensmiddelenbranche

De nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden voor vijf jaar. Daarna kan die opnieuw verlengd worden. Als de lonen in de levensmiddelenbranche verder stijgen na volgend jaar dan volgen de salarissen ook, belooft Jumbo. De avr volgt daarbij de loonlijn van de cao voor de levensmiddelenbranche.

Jumbo: ‘avr is democratischer dan cao’

Met de keuze voor de avr-regeling worden de vakbonden definitief buitenspel gezet door het dc-personeel van Jumbo. Met stakingen wilden de bonden vorig jaar een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afdwingen. “De avr is moderner en democratischer dan een cao. Bij een cao sluiten bonden, die slechts een gering draagvlak hebben, een akkoord en leggen dat vervolgens op aan alle andere werknemers. Dat willen ze vervolgens opleggen aan anderen. Nu hebben de mensen zelf zich mogen uitspreken’’, zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo.

FNV: ‘vooral uitzendkrachten hebben getekend’

Het verschil tussen een cao en avr is dat bij de eerste de bonden een akkoord sluiten voor de arbeidsvoorwaarden met de werkgever, die dan automatisch geldt voor iedereen. Bij een avr moeten de werknemers afzonderlijk hun handtekening zetten. FNV-bestuurder Debbie van Leiden laat in een reactie aan de De Telegraaf en de NOS weten dat dit een van de redenen is dat vooral uitzendkrachten bij Jumbo hebben ingestemd met de avr. “Zij hebben geen keuze. Het is tekenen of geen werk. Het verbaast ons dan ook niet dat een meerderheid voor is.”

Bonden eisen schadevergoeding Jumbo

Van Leiden zegt dat het vaste personeel niets ziet in het reglement. “Die signalen krijgen wij. De vaste medewerkers willen gewoon een cao. Wij gaan nu in overleg om te kijken wat we kunnen doen om alsnog goede arbeidsvoorwaarden af te dwingen.” Vakbonden FNV en CNV Vakmensen eisen ook nog altijd een schadevergoeding van een half miljoen euro van Jumbo, vanwege het doorbreken van stakingen in de distributiecentra door uitzendkrachten in te zetten. Volgens Van Leiden heeft Jumbo uitstel gekregen en loopt de juridische procedure nog.

Reageer op dit artikel