nieuws

Geen plaspauze voor Amazon-orderpickers in Groot-Brittannië

carrière & mensen 11351

Geen plaspauze voor Amazon-orderpickers in Groot-Brittannië

Het blijft tobben met de arbeidsomstandigheden van magazijnpersoneel dat werkzaam is in de distributiecentra van Amazon. Dit keer gaat het om orderpickers in een dc in het Verenigd Koninkrijk. Veel gaan niet naar de wc omdat de druk om te presteren zo groot is dat zij voor het doen van hun plas gebruik maken van een fles. De webgigant ontkent de aantijgingen.

Deze en meer misstanden onthult de Britse journalist James Bloodworth voorafgaand aan de publicatie van zijn laatste boek getiteld: Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain. Voor zijn boek deed Bloodworth in 2016 een maand ervaring op in een distributiecentrum van Amazon in het Britse Staffordshire. Hij onderging aan den lijve de alsmaar stijgende prestatiedruk die orderverzamelaars in het dc kregen opgelegd. Bloodworth zegt deze week tegen Business Insider dat de arbeidscultuur in het Amazon dc te vergelijken is met die van een gevangenis.

Orderpickers krijgen strafpunten van Amazon

Het is een bekend gegeven, maar ook de schrijver constateerde dat Amazon nauwgezet bijhoudt hoe lang orderverzamelaars doen over het verwerken van hun pickopdrachten. Wie hiervan afwijkt krijgt strafpunten. Wie teveel punten verzamelt wordt ontslagen. Uit een enquête onder 105 Britse Amazon-werknemers die de Britse werknemersrechtenorganisatie Organise maandag publiceerde, blijkt dat bijna drie op vier werknemers aangeeft dat ze tijdens het werk een wc-bezoek vermijden uit angst om hun vooropgestelde doelen te missen of zelfs ontslagen te worden.

Geen tijd om naar de wc te gaan

Ook Bloodworth merkt dat de orderverzamelaars vaak niet naar de wc gaan. Zij urineren in een fles die ze met zich mee dragen. Het distributiecentrum waar ze werken is namelijk 65 kilometer groot en veel van de 1.200 werknemers nemen, zo melden diverse Britse media, hebben geen tijd om heen en weer te lopen naar de wc. “Voor degenen die op de vierde verdieping werkten, waren de dichtstbijzijnde wc’s vier verdiepen lager”, vertelt Bloodworth aan de Britse krant The Sun.

Amazon: “Wc ’s zijn binnen loopafstand”

Amazon ontkent dit. “We hebben geen bevestiging gekregen dat de mensen die aan het woord kwamen in de enquête ook daadwerkelijk bij ons werkten.” Volgens de webgigant hebben alle medewerkers toegang tot een wc op korte wandelafstand van de plek waar ze werken.

Werkdruk neemt alleen maar toe

Het gebrek aan plaspauzes is niet de enige klacht van het magazijnpersoneel. De werkdruk zou ook alleen maar toenemen. “Het aantal pakketten per uur stijgt elk jaar. Om mijn doelstellingen te halen moet ik rennen. Naar de wc gaan kan alleen maar tijdens de vaste pauzes. 120 producten per uur verpakken is ongelofelijk zwaar”, zegt een anonieme Amazon-orderpicker. Een andere werknemer kaart de onbuigzame houding van de werkgevers aan. “Ik had een ongeluk op het werk en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De volgende dag belden ze en vroegen waarom ik niet aanwezig was. Ik legde de situatie uit, maar kreeg nog steeds strafpunten.”

Kritiek komt niet uit de lucht vallen

Het is niet voor het eerst dat Amazon na een bezoek van een undercover journalist klachten krijgt over de slechte arbeidsomstandigheden in zijn distributiecentra. In 2013 legde een BBC journalist tijdens een undercoveractie bijna het loodje toen hij tijdens zijn shift elke 33 seconden een nieuwe order moest picken. Uiteindelijk legde de reporter 17 kilometer af in het Amazon-dc in Swansea (Wales).

Ook Zalando mikpunt van kritiek

Ook webwinkelgigant Zalando kreeg in het verleden diverse malen kritiek te verduren over de arbeidsomstandigheden in zijn distributiecentra. Tijdens een undercover operatie van een RTL-journaliste in 2014 in het Zalando-dc in Erfurt bleekt dat dat orderpickers ‘enorme afstanden’ moesten afleggen tijdens een dienst. De RTL-journaliste wist te melden dat zij tijdens een shift een afstand aflegde van 27 kilometer.

Reageer op dit artikel