nieuws

Office Depot sluit eind 2018 distributiecentrum in Zwolle

carrière & mensen 12302

Office Depot sluit eind 2018 distributiecentrum in Zwolle

Het distributiecentrum van Office Depot in Zwolle gaat dicht. Het bedrijf bevestigt dat. Bij de vestiging van de kantoorartikelen-gigant zijn 70 mensen werkzaam. De Ondernemingsraad heeft een positief advies over het besluit uitgebracht. De bonden zijn boos en eisen een sociaal plan voor het personeel.

De vestiging in Zwolle sluit eind dit jaar, meldt dagblad De Stentor maandag. De werkzaamheden worden verplaatst naar de locatie in Groβostheim in Duitsland. “Dat betekent dat we in het derde kwartaal van 2018 een groot deel van onze logistieke werkzaamheden in Zwolle afronden en eind 2018 ons distributiecentrum sluiten” , laat woordvoerder Roos Hunsche van Office Depot Europe weten. Dat moet leiden tot lagere kosten en meer efficiëntie en productiviteit. De capaciteit van de dc-vestiging in Zwolle wordt al langere tijd niet volledig benut, meldt de regionale krant.

Bonden willen sociaal plan

Vakbonden FNV en CNV laten weten dat het tot op heden niet gelukt is om een sociaal plan af te sluiten. Volgens bestuurder Marian Beldsnijder van FNV Handel werken veel mensen al 15 tot 25 jaar bij Office Depot. Zo’n 50 werknemers van de vestiging in Zwolle overhandigen vandaag een petitie aan Frank Borghouts, general manager Benelux bij Office Depot. Zij willen dat de directie met vakbonden gaat onderhandelen over een sociaal plan.

Meerdere reorganisaties bij Office Depot

In april vorig jaar vond er ook een forse reorganisatie plaats op het Europese hoofdkantoor in Venlo. Ook toen weigerde de directie om een goed sociaal plan af te spreken, ondanks een petitie van de medewerkers. De kantoorartikelengigant verkeert al langere tijd in zwaar weer. In 2014 werd in Europa ook al een forse reorganisatie doorgevoerd.

Personeel kan elders aan de slag

Volgens Office Depot-woordvoerder Hunsche is het bedrijf al enige tijd in gesprek met FNV en CNV over het collectief ontslag van de zeventig medewerkers. Onderdeel daarvan is een sociaal plan en andere (financiële) regelingen, zoals ondersteunen van medewerkers naar ander werk. Zo zijn volgens Hunsche contacten gelegd met andere werkgevers in de regio Zwolle.

Office Depot opende in 2009 vernieuwd dc

Office Depot is de grootste leverancier van kantoorartikelen en -diensten in Europa. Het bedrijf is al jaren in Zwolle gevestigd. In 2009 werd nog een vernieuwd distributiecentrum in gebruik genomen op logistiek bedrijvenpark Hessenpoort. De kantoorartikelengigant investeerde destijds ruim 21,5 miljoen euro in de uitbreiding van het distributiecentrum, dat zijn tijd ver vooruit was.

Dc was zijn tijd vooruit

Zo beschikt het magazijn over een Pick by Light-systeem en volautomatische pickmachines in de vorm van een High Performance A-frame van SSI Schaefer. Savoye installeerde daarnaast een automatische dozenopzet en vouw- en sluitmachines die ervoor zorgen dat klantendozen geheel op maat worden gevouwen om transport van loze lucht te voorkomen. Ook beschikt het dc over miniloads die zich bevinden in een soort van afgesloten kluizen, waar slowmovers  – kostbare en kwetsbare artikelen – liggen.

 

 

Reageer op dit artikel