nieuws

Blokker sluit Xenos-dc in Waalwijk: 180 banen weg

carrière & mensen 10746

Blokker sluit Xenos-dc in Waalwijk: 180 banen weg

Het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk gaan dicht. Met de sluiting van het recent nog uitgebreide dc gaan 180 banen verloren. De sluiting heeft te maken met de verkoop van 110 Nederlandse Xenos-winkels aan Casa, een interieurwinkelketen.

Blokker Holding heeft, zo werd gisteren bekend, twee derde van zijn Xenos-winkels verkocht aan Casa, dat in bezit is van de familie Blokker. Casa, dat 500 winkels heeft in acht Europese landen, begint op korte termijn met het ombouwen van de winkels. Als dit achter de rug is, gaat het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk dicht.

60 winkels blijven Xenos naam houden

De verkoop van de Xenos-vestigingen is onderdeel van de ontmanteling van het Blokker-concern. Blokker Holding wil zich alleen nog richten op de eigen Blokker-winkels. Alle andere formules, waaronder Leen Bakker, Intertoys, Big Bazar en Xenos, staan in de etalage of zijn inmiddels verkocht. De 60 Xenos-winkels die niet door Casa zijn gekocht, zijn overgenomen door de familie Blokker zelf. Deze winkels blijven in ieder geval voorlopig de naam Xenos voeren.

Activiteiten dc Waalwijk worden afgebouwd

De activiteiten in het geautomatiseerde distributiecentrum in logistieke hotspot Waalwijk worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van volgend jaar gestaakt stopgezet. Daarbij worden de eerder genoemde 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed, meldt Business Insider.

Recente uitbreiding met hoogbouwmagazijn

Sluiting van het dc is opmerkelijk aangezien amper drie jaar geleden nog een nieuw door Swisslog geautomatiseerd hoogbouw magazijn in gebruik werd genomen met een modern goods-to-man orderpicksysteem, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van vooruitstrevende family grouping software bij de stapeling van rolcontainers. De in 2013 aangekondigde uitbreiding – met 22.500 extra palletplaatsen – was vooral bedoeld om de destijds verwachte groei van Xenos in Midden- en Zuid-Duitsland op te kunnen vangen.

‘Vervelend besluit voor dc-personeel Xenos’

Vakbond CNV laat in een reactie weten dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn volgens de bond ‘buitengewoon vervelend’ voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor. CNV-bestuurder Martijn den Heijer: “Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten”.

‘Veel vacatures bij logistieke bedrijven’

Ronald Bakker, wethouder economische zaken van de gemeente Waalwijk, vertrouwt erop dat de meeste Xenos-medewerkers snel ergens anders aan de slag kunnen. “Zeker de mensen die nu werken in het distributiecentrum. “Wij hebben in deze regio ontzettend veel vacatures bij logistieke bedrijven.

Reageer op dit artikel