nieuws

FNV daagt PostNL voor rechter om uitzendconstructie

carrière & mensen 8814

FNV daagt PostNL voor rechter om uitzendconstructie
Pakketsorteerders van PostNL in Kolham voerden in februari actie tegen de gemeente Midden-Groningen en PostNL omdat zij volgens FNV een schijnconstructie hebben opgetuigd waardoor bijstandsgerechtigden en uitzendkrachten willens en wetens loon wordt onthouden

Vakbond FNV sleept PostNL en uitzendbureau In Person voor de rechter. De bond eist gelijk loon voor honderden pakketsorteerders op depots in Amersfoort, Goes en Waddinxveen.

Volgens FNV verzendt PostNL zo’n 70 procent van alle webaankopen van Nederlandse huishoudens, maar heeft nauwelijks eigen mensen in dienst op haar pakketdepots. ”Via een schijnconstructie ontduikt PostNL de eigen cao en laat uitzendbureaus de sorteerders flink onderbetalen. Door de cao te ontduiken hebben PostNL en uitzendbureau In Person de pakketsorteerders jarenlang afgescheept met een veel te laag loon”, zegt Mariëtte van der Neut, bestuurder bij FNV tegen ANP vandaag.

Vakbond claimt nabetaling

Over de afgelopen vijf jaar zou er ruim 5 miljoen euro te weinig loon zijn betaald. In de dagvaarding claimt de vakbond dit bedrag als nabetaling voor de mensen. Daarnaast eist FNV per direct het hogere cao-loon voor alle sorteerders van In Person.

PostNL: vertrouwen in goede uitkomst

PostNL laat weten ”meerdere pogingen gedaan te hebben deze discussie op argumenten te voeren”. Het bedrijf heeft bij een gang naar de rechter ”vertrouwen in een goede uitkomst.”

Geen gelijk loon voor gelijk werk

FNV voelt zich gesterkt door een onderzoek van de Inspectie SZW vorig jaar naar de beloning van pakket­sorteerders van In Person. Uit het bewuste onderzoek kwam naar voren dat uitzendkrachten geen gelijk loon voor gelijk werk krijgen en dat daarmee de wet wordt overtreden.

Inspectie SZW: ‘PostNL overtreedt wet’

Trouw meldt vandaag dat er in januari kwam ook nog een rapport van de Inspectie SZW verscheen over het PostNL-depot in het Groningse Kolham. Ook daar wordt de wet overtreden, meent de vakbond. In Kolham speelt een gemeentelijk reïntegratiebedrijf onderaannemer van de gemeente zelf, schrijft Trouw. Ook dit bedrijf betaalt de pakketsorteerders geen cao-loon.

FNV dreigt met tweede rechtszaak

Vorige week hebben de sorteerders uit Kolham (foto) hun wethouder Verschuren opgeroepen gelijk loon voor gelijk werk te betalen. Als de gemeente Midden-Groningen en PostNL niet reageren, stapt FNV ook namens deze werknemers naar de rechter.

“Conclusies Inspectie SWZ juridisch onjuist”

PostNL kan zich overigens niet vinden in uitkomsten van de rapporten van de inspectie SWZ. “Volgens ons zijn de conclusies juridisch onjuist en daarbij gebaseerd op eenzijdig en onvolledig onderzoek”, zegt het postbedrijf in een schriftelijke reactie. PostNL heeft gevraagd de verslagen in te trekken dan wel aan te passen naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen.

Reageer op dit artikel