nieuws

Distributie studieboek weer helemaal up-to-date

carrière & mensen 7035

Het standaard HBO leerboek over distributie is verschenen in een nieuwe, derde druk. Vernieuwd zijn de vele cases en een hoofdstuk over omni-channel.

Distributie studieboek weer helemaal up-to-date
Ad van Goor (links) en Bart Schoonderwoerd

Bijna dertig jaar geleden verscheen de eerste druk van Fysieke distributie, dat als HBO studieboek een belangrijk standaardwerk is geworden op het gebied van externe logistiek. De auteurs zijn Ad van Goor en Walther Ploos van Amstel; zijn vader Rien Ploos van Amstel was indertijd medeauteur van dit boek. Van Goor is inmiddels meer dan veertig jaar actief als auteur van studieboeken op logistiek gebied.

Voormalig student van het eerste uur

Afgelopen vrijdag overhandigde Van Goor het eerste exemplaar aan Bart Schoonderwoerd, logistiek directeur van Technische Unie. Schoonderwoerd was in 1989 student aan de Universiteit Twente en één van de eersten, die les kreeg uit Fysieke distributie. Naderhand werd Technische Unie één van de voorbeeldbedrijven in het boek en deelde Schoonderwoerd zijn ervaringen als voorraadbeheerder.

Nieuwe cases en omni-channel

De derde druk verschijnt vier jaar na de voorgaande editie. Volgens Van Goor zijn de belangrijkste aanpassingen de vele (140 stuks maar liefst) nieuwe voorbeelden. Groot deel daarvan is eerder verschenen op deze website en in Logistiek Magazine.
“Studenten en docenten willen geen cases die ouder zijn dan een jaar of drie. De achterliggende theorie is niet veranderd door de jaren heen. Hooguit zijn er een paar trends die veel aandacht krijgen, zoals 3D printing en robotisering. Daar haken we op in. Maar de belangrijkste aanpassingen betreffen de cases.”
Wel nieuw is een extra hoofdstuk van Ploos van Amstel over omni-channel distributie gericht op de consumentmarkt en de specifieke logistieke uitdagingen waar webwinkels voor staan. Hier gaat het over meer dan fysieke distributie alleen, ook over voorraadbeheer en warehousing.

Drie deelsystemen als leidraad

Het boek behandelt overzichtelijk de drie deelsystemen van de fysieke distributie: voorraadbeheer/ DRP, distributiecentra/materials handling en extern transport. Ook routeplanning en transportmodaliteiten komen aan bod. Actuele ontwikkelingen in distributielogistiek hebben ook een plek gekregen in het boek; dat betreft Europese distributielogistiek, logistieke dienstverlening, retaillogistiek en supply chain management.
De nieuwe druk van het studieboek Fysieke distributie – toegevoegde waarde in ketenperspectief is 464 pagina’s dik en verschijnt deze maand in een oplage van 4.000 exemplaren. Doelgroep zijn studenten aan het HBO onderwijs en cursisten, die op dit niveau zich laten bijspijkeren op strategische en operationele aspecten van distributie. Dit is de derde druk in de vorm zoals uitgever Noordhoff het boek op de markt brengt. Maar onder een vorige uitgever bestond het boek ook al, zodat feitelijk sprake is van de tiende druk.
Op de website kunnen studenten en docenten digitaal de informatie in het boek tot zich nemen en tevens aanvullend op zoek gaan naar toetsingsvragen, uitgewerkte cases, afbeeldingen en excelbestanden.

Reageer op dit artikel