nieuws

Jumbo: ‘Claim van bonden mist iedere grond’

carrière & mensen 5177

Jumbo: ‘Claim van bonden mist iedere grond’

De strijd tussen Jumbo en de vakbonden wordt heviger nu het supermarktconcern heeft aangegeven dat het niet van plan is om een claim van 500.000 euro te betalen vanwege het breken van stakingen. “Deze claim mist elke financiële en juridische grond”, zegt Jumbo-financieel topman Ton van Veen.

De vakbonden FNV en CNV Vakmensen eisen een schadevergoeding van een half miljoen euro van Jumbo, omdat de supermarktketen de stakingen in de distributiecentra vorig jaar april heeft gebroken door uitzendkrachten in te zetten.

Bonden stellen Jumbo ultimatum

Ook zijn de vakbonden woedend dat Jumbo buiten de bonden om met de ondernemingsraad een nieuwe arbeidsovereenkomst (avr) heeft gesloten met twee ondernemingsraden van het supermarktconcern uit Veghel. Jumbo krijgt tot en met vandaag de tijd om aan de eis te voldoen. Anders volgt de gang naar de rechter. Van Veen zegt hierover in De Telegraaf woensdag: “Wij spreken met klem tegen dat wij moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden. Er is op geen enkel moment beoogd uitzendkrachten in te zetten met als doel de werkzaamheden van stakende medewerkers over te nemen.”

Jumbo: ‘Eis is absurd’

Van Veen zegt verder dat hij de claim van de vakbonden ‘nauwelijks serieus’ neemt. “In het rapport van de arbeidsinspectie staat dat tijdens de staking acht uitzendkrachten een dag ander werk hebben verricht in Woerden. Wij zoeken dat uit. Als het is gebeurd, is het niet goed en gaan we dat in de toekomst voorkomen. Maar om nu te zeggen dat de staking daardoor is gebroken en de FNV imagoschade heeft opgelopen, is absurd. In Woerden werken zevenhonderd mensen.”

 

Wij spreken met klem tegen dat wij moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden.

 

‘Het gaat om acht reachtruck chauffeurs’

De bonden zijn het daar niet mee eens, meldt De Telegraaf. “Jumbo kan wel zeggen dat het maar om acht werknemers gaat op een totaal van zevenhonderd, maar het gaat hier wel om acht reachtruckchauffeurs. Als zij het werk neerleggen, ligt de hele boel stil”, zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden.

Lees ook de blog van Jack van der Veen:

Stakingen in dc’s Jumbo en AH: Van rituele dans naar Win-Win?

Bonden in verzet tegen nieuwe arbeidsvoorwaarden

Jumbo ziet de vakbondsclaim als een onderdeel van het verzet van vakbonden tegen de nieuwe arbeidsvoorwaarden die Jumbo met de or heeft gesloten. Volgens Jumbo hoort deze tot de beste van de sector. Kitty Huntjens, bestuurder bij CNV Vakmensen, vreest dat er een tweedeling ontstaat in de distributiecentra. “Werknemers moeten hun handtekening zetten onder de avr en niet iedereen zal dat doen. Op die manier ontstaan er twee groepen op de werkvloer. Dat moet je als werkgever toch niet willen?”

‘Jumbo bewijst personeel slechte dienst’

Ook het Financieel Dagblad (FD) is woensdag in een hoofdredactioneel commentaar uitermate kritisch over de wijze waarop Jumbo een alternatieve cao voor het logistieke personeel in elkaar sleutelde zonder inspraak van de vakbonden FNV en CNV. Volgens het FD heeft het supermarktconcern weinig gewonnen met de nieuwe cao: “Jumbo staat niet te boek als een slechte betaler voor zijn drieduizend logistiek medewerkers. Maar op lange termijn is het onwenselijk dat werknemers niet of slecht vertegenwoordigd worden bij onderhandelingen over hun arbeidsvoorwaarden. Dat is niet alleen onwenselijk voor de medewerkers zelf, maar ook voor de economie als geheel.”

Reageer op dit artikel