nieuws

Bonden dagen Jumbo voor rechter om breken stakingsrecht

carrière & mensen 4241

Bonden dagen Jumbo voor rechter om breken stakingsrecht

FNV en CNV stappen naar de rechter om Jumbo te dwingen een half miljoen euro schadevergoeding te betalen voor het breken van het stakingsrecht. De bonden hadden het supermarktbedrijf een ultimatum gestuurd, maar Jumbo weigerde over de brug te komen. Ook wordt OTTO WorkForce gedagvaard want die zou uitzendkrachten hebben laten werken op plekken waar werd gestaakt.

Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden afgelopen voorjaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd, meldt ANP vrijdag.

SZW: ‘Jumbo zat fout’

Volgens de bonden heeft ook de Inspectie SZW al geconstateerd dat Jumbo fout zat. Het supermarktconcern uit Veghel wil daar echter niet van weten. “Wij spreken met klem tegen dat wij in april moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden”, verklaarde Jumbo’s financieel directeur Ton van Veen afgelopen week nog in De Telegraaf.

Dagvaarding wordt deze week verstuurd

FNV-bestuurder Debbie van Leiden zegt dat de bonden nu een dagvaarding voorbereiden. Die gaat naar verwachting deze week de deur uit. “Jumbo is nergens toe bereid. Er rest ons niets anders dan naar de rechter te stappen”, laat Van Leiden weten.

Er rest ons niets anders dan naar de rechter te stappen

‘OTTO Workforce wist van acties’

De rekening van 500.000 euro is deels bedoeld om de organisatiekosten van de staking te kunnen compenseren. Daarnaast is er volgens de bonden sprake van imagoschade. Behalve Jumbo wordt ook OTTO WorkForce gedagvaard voor een dergelijke claim. Die uitzendorganisatie zou uitzendkrachten hebben laten orderpicken op plekken waar werd gestaakt, terwijl het uitzendbureau op de hoogte was van de acties.

Reageer op dit artikel