nieuws

Akkoord nieuwe arbeidsvoorwaarden logistiek personeel Jumbo

carrière & mensen 4590

Akkoord nieuwe arbeidsvoorwaarden logistiek personeel Jumbo

Supermarktconcern Jumbo heeft met zijn eigen ondernemingsraad vlak voor de jaarwisseling een akkoord bereikt over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de ruim 3.000 medewerkers in de distributiecentra. De nieuwe voorwaarden gelden voor vijf jaar en vervangen de cao die in april dit jaar afliep.

Het supermarktconcern uit Veghel liet afgelopen voorjaar al weten niet meer met de vakbonden om de tafel te gaan voor afspraken over onder meer de salarissen. Jumbo-topman Frits van Eerd zag ‘geen heil meer’ in de opstelling van de bonden. De buitenspel gezette bonden FNV en CNV reageerden woest. In diverse distributiecentra is ook enige tijd gestaakt.

Jumbo: rust en duidelijkheid scheppen

Jumbo benadrukt dat bij het opstellen van deze nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling wel nadrukkelijk rekening is gehouden met de stem van het logistieke personeel. Er is twee maanden intensief onderhandeld om tot het huidige akkoord op hoofdlijnen te komen. Om rust en duidelijkheid te scheppen krijgen de nieuwe afspraken daarbij een langere looptijd van vijf jaar.

Lees ook:

‘Vaste mensen zijn niet tegen flexibilisering’ (video)

Op detailniveau moet de regeling nog wel verder worden uitgewerkt. FNV-bestuurder Debbie van Leiden wijst erop dat de deal ook nog door het personeel zal moeten worden ondertekend. Gebeurt dit niet, dan blijft volgens haar de oude cao van toepassing. “Als alles van de regeling bekend is, dan is het aan de medewerkers om die wel of niet te tekenen”, aldus Van Leiden.

Schadeclaim van half miljoen voor Jumbo

De bonden eisen ook nog een half miljoen euro schadevergoeding van Jumbo voor het schenden van stakingsrecht. Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden eerder dit jaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan willen FNV en CNV naar de rechter stappen.

Recordomzet voor Jumbo

Vandaag maakt Jumbo bekend dat omzet in 2017 is uitgekomen op 7 miljard euro. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging komt grotendeels door een autonome groei van 4,2 procent in de bestaande Jumbo-winkels. Dat is boven het markgemiddelde, aldus het supermarktconcern dinsdag.

Groei in omzet online activiteiten

De omzet die Jumbo uit de online activiteiten haalde, verdubbelde. De supermarkt heeft inmiddels 390 Pick Up Points, waarvan er 225 een bezorgdienst hebben. Het aantal winkels kwam in 2017 uit op 585. Dit jaar verwacht Jumbo verder te groeien naar zeshonderd winkels. Ook verwacht het supermarktconcern opnieuw een verdubbeling van de online omzet.

Binden dc-personeel lastige opgave

Financieel topman Ton van Veen liet vanochtend verder weten dat het op dit moment een hele opgave is om personeel te binden voor niet zozeer de distributiecentra, maar eerder voor de online-activiteiten en winkels.  ”Onze arbeidsvoorwaarden zijn goed. Wij betalen het distributiepersoneel 10 procent meer loon dan het marktgemiddelde. De onvrede leeft meer bij bonden dan bij het personeel”, aldus Van Veen.

Reageer op dit artikel