nieuws

Bijenkorf sluit eigen dc in Woerden, 143 mensen verliezen baan

carrière & mensen 9001

De Bijenkorf sluit zijn eigen distributiecentrum in Woerden. Met de sluiting die gepland is voor medio 2019 verliezen 143 medewerkers hun baan. De warehousing- en distributie-activiteiten worden uitbesteed. Hierover wordt gesproken met Ingram Micro. Het warenhuisconcern wil met de logistiek dienstverlener in de regio Waalwijk-Tilburg kijken naar een nieuwe locatie voor een distributiecentrum.

Bijenkorf sluit eigen dc in Woerden, 143 mensen verliezen baan

Voor de betrokken medewerkers is een sociaal plan van kracht, laat de warenhuisketen donderdag weten. De Bijenkorf zegt de gevolgen voor hen te betreuren, maar zegt geen andere optie te hebben gezien om in de toekomst te kunnen blijven groeien.

Sneller leveren van online bestellingen

Vanuit het distributiecentrum in Woerden worden de winkels van de Bijenkorf  in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Amstelveen en Maastricht bevoorraad. De online bestellingen worden nu nog afgehandeld in een distributiecentrum van Ingram Micro (voorheen DocData) in Waalwijk.

Overlappende activiteiten in distributiecentra

De warenhuisketen verklaart dat klanten gaan profiteren van het houden van één centrale voorraad in een nieuw centraal distributiecentrum. Het betekent namelijk dat de goederen sneller op de locatie zijn waar ze nodig zijn of dit voor de webshop of één van de winkels is. Daarnaast verwacht de Bijenkorf  dat door de samenvoeging van online en offline efficiënter gewerkt wordt. Op dit moment is er sprake van overlappende werkzaamheden in de distributiecentra in zowel Woerden als Waalwijk. Een nieuw distributiecentrum zal bovendien duurzamer zijn qua verbruik van materialen, CO2-uitstoot, pand en werkomgeving.

Bijenkorf: 500 tot 800 nieuwe banen

De Bijenkorf wil vanaf volgend jaar een nieuw distributiecentrum vestigen in de buurt van logistieke hotspot Tilburg of Waalwijk. Daarover wordt ook gesproken met Ingram Micro. De totale werkgelegenheid moet op de nieuwe locatie groeien van ongeveer 500 nu naar 800 banen. Bijenkorf-woordvoerster, Suzanne van de Velden, laat desgevraagd weten dat de uitbesteding aan Ingram Micro pas definitief wordt als de Ondernemingsraad zijn goedkeuring heeft gegeven aan het directiebesluit. “Laat onverlet dat onze voorkeur wel uitgaat naar deze logistiek dienstverlener.”

Bonden zetten vraagtekens

Vakbonden CNV en FNV hebben zo hun bedenkingen bij de aankondiging van de Bijenkorf. “Zo willen we eerst duidelijk hebben of hier geen sprake is van overgang van onderneming. De bedrijfsactiviteiten verdwijnen niet, maar worden overgedragen. Dat kan betekenen dat dit ook voor de arbeidscontracten geldt”, zo laat bestuurder Martijn den Heijer weten in een reactie. CNV wil volgens Den Heijer eerst duidelijk zien te krijgen of er geen sprake is van ‘overgang van onderneming’. “De bedrijfsactiviteiten verdwijnen niet, maar worden overgedragen. Dat kan betekenen dat dit ook voor de arbeidscontracten geldt”, stelt Den Heijer, die daaraan toevoegt dat de Bijenkorf met goede argumenten moet komen om 143 mensen op straat te zetten.”

Huidige sociaal plan is van kracht

Het huidige sociaal plan dat met De Bijenkorf is afgesproken heeft een looptijd tot eind 2018. De directie van het warenhuisconcern, zo meldt CNV, heeft toegezegd dat het nu geldende sociaal plan ook van toepassing is op de sluiting van het distributiecentrum medio 2019. Martijn den Heijer: “We gaan zien of dit voldoende is.”

Bonden: ‘in gesprek met Bijenkorf directie’

In aansluiting op CNV zet ook Linda Vermeulen, bestuurder FNV Handel grote vraagtekens bij de voorgenomen reorganisatie. “Het werk blijft. “De winkels moeten bevoorraad worden. De mensen die er nu werken doen hun werk hartstikke goed, dus waarom zouden zij het niet gewoon kunnen blijven doen?’  Beide bonden laten weten dat ze zo snel mogelijk in gesprek willen met de directie van de Bijenkorf. Suzanne van de Velden laat weten dat de bonden welkom zijn voor een gesprek. “We hebben een goede relatie met ze in gesprek. We gaan ons bovendien inspannen om het personeel in Woerden te begeleiden van werk naar werk.”

Reageer op dit artikel