nieuws

Pakketsorteerders eisen miljoenen van PostNL

carrière & mensen 5856

Pakketsorteerders eisen miljoenen van PostNL

Vakbond FNV wil dat PostNL de portemonnee trekt voor Poolse pakketsorteerders. Die zouden worden onderbetaald doordat zij via een schijnconstructie aan het werk zijn.

De pakketsorteerders hebben nu onder meer een eis van 5 miljoen euro nabetaling op tafel gelegd. Het postbedrijf huurt de sorteerders in via een constructie met uitzendbureau In Person. “PostNL heeft deze contracting-constructie bedacht om op loonkosten te besparen”, aldus FNV. “Daarmee ontneemt het postbedrijf deze werknemers al hun rechten.”

De bond legt uit dat het uitzendbureau de sorteerders via een tweede uitzend-bv inhuurt. PostNL zou onder meer de uitzend-cao ontwijken. De sorteerders stellen overigens ook In Person aansprakelijk. Zowel PostNL als In Person krijgt van de bond twee weken de tijd om aan de eisen te voldoen.

Acties distributiecentra

FNV heeft meer ijzers in het vuur voor PostNL. De vakbond dreigde in november met acties tijdens de feestmaanden. De vakbond is boos omdat het postbedrijf geen gehoor heeft gegeven aan een ultimatum voor een beter cao-bod. PostNL is niet de enige partij die op ramkoers is met de vakbond. Ook Albert Heijn moet serieus rekening houden met acties de komende tijd. FNV is ontstemd over de werkwijze bij de distributiecentra van AH Online.

Reacties PostNL en In Person

PostNL laat weten: “FNV claimt dat er iets niet goed geregeld is bij In Person, een van onze contracting partners. De betreffende pakketsorteerders zijn in dienst bij In Person. Wij verwachten van onze onderaannemers dat zij hun zaken goed op orde hebben. Op dit moment bestuderen wij de claim om onze mening te kunnen vormen. Overigens hebben we in het kader van de recente cao-bespreking met FNV goede afspraken gemaakt over de inzet van flexibele arbeid. We gaan deze afspraken zelf, maar ook samen met de sector en FNV verder uitwerken.” In Person laat weten in gesprek te zijn met FNV. Inhoudelijk wil het uitzendbureau daarom niet ingaan op de kwestie.

Reageer op dit artikel