nieuws

Wim Bosman (76) overleden

carrière & mensen 11848

Wim Bosman (76) overleden

Logistieke dienstverlener Wim Bosman is overleden op 76-jarige leeftijd. Bosman is de oprichter van het gelijknamige transportbedrijf dat in 2011 overging in Mainfreight.

Bosman was al langere tijd ziek. Bosman begon zijn transportbedrijf in 1963 in Netterden. Toen hij daar niet kon uitbreiden vertrok hij een aantal jaren later naar ‘s-Heerenberg.

Carrière Wim Bosman

In dit Gelderse dorp, op de grens met Duitsland,  bouwde hij een van Nederlands grootste bedrijven in logistieke dienstverlening op. In 53 jaar is de organisatie uitgegroeid tot een gerespecteerde logistiek dienstverlener in Europa (zie kader)

Kwaliteit boven alles

Bosman hechte grote waarde aan orde, netheid den kwaliteit. Op de vraag wat zijn belangrijkste les is, antwoordde hij tijdens in interview met Logistiek in 2011: “Zorgen voor een goede relatie met de medewerkers en blijven hameren op kwaliteit. In meerdere opzichten. Begin jaren zeventig was ik op bezoek bij een grote terminal van UPS in Amerika. Wat ik daar zag, is me altijd bij gebleven. Schone auto’s, personeel dat er netjes uit zag. Geen sportbroekjes, maar fris gewassen en geschoren. Daar begint het mee. Dat zijn belangrijke uitgangspunten. Vanuit die basis kun je verantwoordelijkheden diep weg leggen in de organisatie. Dat is altijd onze kracht geweest.”

In memoriam Wim Bosman: “Het enige wat aan komt waaien is stof”

 

Overname Mainfreight

Wim Bosman verkocht zijn gelijknamige bedrijf in 2011 aan het Nieuw Zeelandse Mainfreight. Bosman ging bewust op zoek naar een overnamekandidaat, die geen activiteiten had  in Europa. Dit om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en te voorkomen dat samenvoeging van bedrijfsonderdelen nodig zou zijn. De naam Wim Bosman werd in 2016 veranderd in Mainfreight.

 16 vestigingen in Europa

In 1963 startte Wim Bosman een transportbedrijf in ’s-Heerenberg, waar hij is geboren en getogen. In 1970 verhuisde hij naar een pand aan de Goorsestraat, ondanks bezwaren van de gemeente, die een andere locatie in gedachten had. Het zou nooit meer goed komen tussen de ambtenarij en wat uiteindelijk de grootste werkgever binnen de gemeentegrenzen werd. In totaal bebouwde Bosman 340.000 vierkante meter warehouseoppervlak en beschikte hij over 16 vestigingen in Nederland, België (voormalig Maenhout), Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland en Roemenië. Het bedrijf had tijdens de verkoop in 2011 ruim 1.600 mensen aan het werk en 1.000 vrachtwagens rijden.

 

Groot aandeelhouder Copal

Na de verkoop moest Bosman de Nieuw-Zeelanders 8,1 miljoen euro betalen. Bosman had het vertrek van grote klant Giant verzwegen tijdens de onderhandelingen in 2011. Bosman was sinds 2012 financieel bij het bedrijf Copal betrokken als grootaandeelhouder. Copal is producent van laad- en lossystemen.

De uitvaartdienst vindt plaats op 18 november in ‘s-Heerenberg.

Reageer op dit artikel