nieuws

Sectorplan: 2.600 nieuwe vrachtwagenchauffeurs is niet voldoende

carrière & mensen 8134

Sectorplan: 2.600 nieuwe vrachtwagenchauffeurs is niet voldoende

2.600 zij-instromers hebben een baan gevonden als vrachtwagenchauffeur. Het sectorplan transport en logistiek 2016/2017 lost daarmee ruimschoots zijn belofte in. Maar het is niet voldoende. Meer chauffeurs zijn hard nodig.

Het sectorplan 2016-2017 werpt zijn vruchten af. Plaatse het Sectorinstituut in mei nog zijn 1500e chauffeur bij een transportbedrijf, Een half jaar later staat de teller op 2600. Dit resultaat werd maandagochtend bekend gemaakt op de bijeenkomst ‘Méér chauffeurs voor de sector’. Hoewel het succes is er ook zorg. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs loopt de komende jaren op. Om dit probleem op te lossen vraagt de sector de hulp van de overheid. Het Sectorinstituut wil in 2018 en 2019 3000 chauffeurs laten instromen.

Arbeidstekort loopt op

Willem de Vries, directeur Sectorinstituut: “We zien dat de spanning op de arbeidsmarkt verder oploopt. De uitdaging voor de komende jaren is voldoen aan de grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Met het project 2000 chauffeurs gezocht hebben we laten zien dat we in korte tijd goede chauffeurs kunnen werven, testen en laten zij-instromen.”

Transportsector: drukker dan ooit en gebrek aan personeel

 

Dringende oproep aan overheid

Arthur van Dijk, voorzitter TLN: “De sector zal investeren in een financiële regeling voor de chauffeursopleiding voor de instromers. Om echter de grote benodigde aantallen te kunnen financieren roep ik de overheid op om deze regeling mede te financieren.”

 

Arbeidsmarktontwikkelingen

Op de bijeenkomst werd ook de Arbeidsmarktrapportage voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en logistiek gepresenteerd. Hierin worden alle arbeidsmarktontwikkelingen binnen de sector weergegeven.

 Sectorplan Transport en Logistiek

Het zij-instroom project is onderdeel van het Sectorplan Transport en Logistiek. In dit plan zijn door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en SOOB afspraken gemaakt om de arbeidsmarkt in de sector bestand te maken voor de uitdagingen van de toekomst. SOOB is het opleidings- en ontwikkelfonds van de sector Transport en Logistiek, waarbij zowel werkgevers (TLN en VVT) – als werknemersorganisaties (FNV en CNV) vertegenwoordigd zijn. Het Sectorinstituut is de uitvoerende instantie.

 

Reageer op dit artikel