nieuws

FNV richt ook pijlen op distributiecentrum AH Online

carrière & mensen 3410

FNV richt ook pijlen op distributiecentrum AH Online

Met de naderende feestmaanden moet naast PostNL ook Albert Heijn vrezen voor acties. De vakbond biedt vrijdag namens het personeel van AH Online een petitie aan.

Het personeel in de distributiecentra van AH Online wordt verkeerd ingeschaald (volgens de supermarkt-cao), laat geïnformeerd en krijgt geen toeslagen uitbetaald. Vakbondsbestuurder Mari Martens stelt dat er veel mis is. Albert Heijn wijst de kritiek van de hand. De vakbond biedt vrijdag namens het personeel van AH Online een petitie aan.

Geen recht op toeslag

Ahold stelt dat de orderpickers in een winkel werken waar ze boodschappen doen voor klanten die online hebben besteld. Volgens de cao hebben ze daardoor geen recht op toeslagen. Dat scheelt de werknemers zo’n 60 à 70 euro per week.

Kom aan de onderhandelingstafel

Een woordvoerder van Albert Heijn laat in een reactie weten tegenover ANP: “Er zijn meer retailers die dat zo doen’. “Als FNV dat wil veranderen is de plaats daarvoor aan de onderhandelingstafel voor een cao.” De vakbond en Albert Heijn kwamen begin dit jaar juist flink in de clinch met elkaar over een cao voor distributiecentra. Ze kwamen er niet uit, waarna AH eenzijdig de lonen heeft verhoogd.

Onderzoek naar werknemerstevredenheid Albert Heijn

Van klachten over slechte arbeidsomstandigheden, schrikt AH. “We praten iedere dag met onze werknemers en doen ook onderzoek naar de werknemerstevredenheid. We hebben ongeveer 4000 medewerkers, dus we zien en horen niet alles, maar onze werknemers kunnen altijd bij ons terecht.”

 

Lees ook
Albert Heijn breidt met vierde dc netwerk voor thuisbezorging uit

 

Dwangsom

In de 4 distributiecentra werken veel Poolse orderpickers. Zij hebben volgens de bond in hun contract een clausule staan dat ze niet met kritiek naar buiten mogen treden op straffe van een dwangsom. “Dat mag helemaal niet in Nederland”, weet Martens, die vindt dat de hele situatie ,,niets met professionele arbeidsverhoudingen te maken heeft.” Albert Heijn zegt de clausule niet te herkennen. “Dit is niet de manier waarop wij met ons personeel willen samenwerken.”

Acties PostNL

FNV richt met de drukke decembermaand voor de deur niet alleen zijn pijlen op Albert Heijn. Ook PostNL moet vrezen voor acties. De vakbond heeft gedreigd met acties tijdens de feestmaanden. Aanleiding is de slechte werkomstandigheden volgens de bond.

Staking Jumbo

Vlak voor Pasen voerde FNV de druk op bij Jumbo. In samenwerking met CNV staakten dc-medewerkers voor Pasen bij Jumbo. Door een logistieke truc wist Jumbo paaschaos te voorkomen.  Vlak daarna zette Jumbo de vakbonden buitenspel door op eigen houtje afspraken over arbeidsvoorwaarden te maken.

 

Reageer op dit artikel