nieuws

Prijs Veiligste Magazijn – welke zes bedrijven doen mee?

carrière & mensen 4355

Zes genomineerde bedrijven mogen dit jaar meedoen aan de Prijs Veiligste Magazijn. Alle zes voldoen ze aan de basisvoorwaarden voor arbeidsveiligheid. Maar welk bedrijf springt er uit? Dat moet blijken tijdens Logistica op de Dag van het Magazijn.

Prijs Veiligste Magazijn – welke zes bedrijven doen mee?

Alle zes bedrijven komen uit in de categorie ‘groot’ – dat zijn organisaties met meer dan 25 medewerkers in het magazijn. In de andere categorie – ‘klein’ – hebben zich dit jaar geen serieuze gegadigden gemeld. Vorig jaar was er een ware prijzenregen tijdens de Dag van het Magazijn. DHL Supply Chain (Bergen op Zoom) won goud, net als Schneider Electric. Abbott Biologicals en Janssen Biologics kregen ook een gouden onderscheiding als klein magazijn. Zilver was er voor Jumbo Supermarkten, Docdata en Fast & Fluid een eervolle vermelding.
Dat was vorig jaar. Dit keer is de uitreiking van Prijs Veiligste Magazijn in Utrecht, tijdens de vakbeurs Logistica op 28 november, de eerste beursdag. Onder de genomineerden zijn wederom bekende namen, maar ook bedrijven die willen meedoen om zich te laten matchen op het aspect veiligheid in magazijnen. Wie van de zes magazijnen mag zich straks Het Veiligste Magazijn van Nederland noemen?

Abbott Logistics, Breda

Veiligste Magazijn

Abbott is als concern een trouwe deelnemer aan de Prijs Veiligste Magazijn. In 2013 en in 2016 won Abbott Biologicals in Olst goud in deze competitie. Nu doet Abbott Logistics in Breda mee. Het bedrijf treedt op als interne logistiek dienstverlener met een distributiecentrum van 18.000 vierkante meter, zowel conventioneel als automatisch ingericht. Er werken 40 tot 60 mensen in het magazijn in twee ploegen. Meer dan 700 dagen weet het bedrijf zich inmiddels vrij van veiligheidsincidenten. Er is structureel aandacht voor veiligheid op basis van een strategisch plan met regelmatige reviews. Medewerkers zijn nauw betrokken ook – juist – bij het opvolgen van bijna ongelukken.

Bavaria, Lieshout

veiligheid

De bierbrouwer uit Lieshout ging zich maximaal inzetten voor veiligheid op de magazijnvloer na vijf serieuze ongevallen in 2015. Dat was de druppel. Het vervolg was een strikte aanpak op veiligheidsgebied in het magazijn van 50.000 vierkante meter met 60 medewerkers. Afgelopen augustus was het magazijn 750 dagen lange ongeval-vrij. Heftruckchauffeurs ondertekenden een manifest met tien gouden regels. Het warehouse werd ingericht op basis van de 5S methode, afdelingen werden verplaatst om voetgangers en heftruckverkeer te scheiden. Posters werden opgehangen met de foto’s van partners en kinderen van medewerkers. De veelal oudere medewerkers met veel dienstjaren zetten veiligheid nu boven alles.

Koninklijke Gazelle, Dieren

Veiligste Magazijn

Het magazijn van de fietsenproducent in Dieren is 10.000 vierkante meter groot en conventioneel ingericht. Er werken 43 mensen, allemaal in vaste dienst. Voor een deel van de werkzaamheden aan een in-house sociale werkplaats, waar 25 medewerkers vandaan komen. In 2015 werd het magazijn verbouwd en dat was de eerste stap op weg naar 5S implementatie. Vorig jaar kreeg dat een vervolg met de inzet van een extern bureau. Inmiddels is een kantelpunt bereikt in die zin dat medewerkers zelf het initiatief nemen om onveilige situaties aanhangig te maken. Dat is precies waar het management op heeft aangestuurd en vervolgens heeft gezorgd voor de benodigde facilitaire ondersteuning.

Herbalife International, Venray

Veiligste Magazijn

‘Veiligheid komt niet per ongeluk’. Onder dat motto doet Herbalife in Venray mee met deze prijs. Het retailbedrijf in gezondheidsproducten heeft een magazijn van 23.000 vierkante meter en werkt daar met bijna 100 mensen waarvan de helft afkomstig is van uitzendbureau Olympia, die als vaste partner zich samen met Herbalife heeft ingeschreven voor deze prijs. Nieuwkomers – vast en flexibel – mogen rekenen op een buddy, die hen wegwijs maakt in veiligheidsaspecten. Zowel eigen mensen als uitzendkrachten draaien mee in het trainingsprogramma en de werkoverleggen. Ieder kwartaal is er een veiligheidsquiz in het pand, jaarlijks vindt in oktober een eigen veiligheidsdag plaats waarop nieuwe ontwikkelingen worden getoond.

Megagroup Logistics Services, Veghel

Veiligste Magazijn

Twee jaar geleden moest dit bedrijf uit Veghel faillissement aanvragen. Na een doorstart werd veiligheid als een belangrijk speerpunt benoemd met als doel om samen na te denken over procesoptimalisering. Daarin past ook het meedoen aan deze competitie om nog een extra motivatie te geven aan meer veiligheid, meer effectiviteit en meer efficiency. Maatregelen zijn genomen om het risico op aanrijdingen te verkleinen in het magazijn, dat 14.300 vierkante meter groot is en waar 77 mensen werken, waarvan 45 procent op flexibele basis. Het magazijn van het groothandelsbedrijf in watertechnologie is conventioneel ingericht.

Philips Healthtech, Drachten

Veiligste Magazijn

Dit productiebedrijf van elektronicaproducten voor consumenten zit in Drachten en heeft daar een magazijn van 4.000 vierkante meter. De 40 medewerkers (waarvan 60 procent in vaste dienst) werken in een conventionele omgeving en hebben veiligheid als eerste aandachtspunt op de agenda bij een ploegwissel. Veel wordt gedaan om bijna ongelukken vast te leggen en daar een structurele verbetering voor te vinden. Echte ongevallen worden diepgaand geanalyseerd, waarna de bevindingen worden gedeeld met alle medewerkers (1.000 in totaal) in de fabriek. Dat gaat met een zogenaamde ‘safety flash’. Ook Philips meldde zich aan voor deelname als extra motivatie om de next step te zetten op veiligheidsgebied.

Schrijf nu in voor de vakbeurs Logistica

Reageer op dit artikel