nieuws

Nieuwe cao SOOB is een feit

carrière & mensen 3051

Nieuwe cao SOOB is een feit
Robert Biekman (links) is de 1.250 zij-instromer die via bemiddeling van het Sectorinstituut Transport en Logistiek aan de slag gaat als vrachtwagenchauffeur. Biekman heeft een baangarantie gekregen bij Ploeger Logistics in Harderwijk. Samen met Adwin Ploeger (rechts) ondertekende vrijdag alvast de arbeidsovereenkomst.

De nieuwe cao voor SOOB is officieel. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit medio september bekrachtigd.

SOOB is het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de sector transport en logistiek. De algemeen verbindendverklaring zorgt er voor dat de SOOB-cao op alle werknemers en werkgevers in de sector van toepassing is. Op deze manier kan iedereen van dezelfde faciliteiten gebruik maken.

Personeelstekort

Arthur van Dijk, voorzitter van TLN, is blij met de nieuwe afspraken. “Het is goed te zien dat de sector transport en logistiek meer en meer wordt gezien als een aantrekkelijke sector om in te werken. De komende jaren zal in deze krappe arbeidsmarkt een goed imago van de sector alleen maar belangrijker worden. Dat kan alleen als we samen optrekken. Daarom is het zo goed dat we een nieuwe SOOB-cao hebben afgesloten.”

Code 95 en chauffeurstekort

Egon Groen, bestuurder van FNV onderstreept het belang van SOOB: “Dat de SOOB-cao in een behoefte voorziet blijkt wel uit het feit dat jaarlijks vele duizenden werkgevers en werknemers in de sector gebruik van de diensten en subsidies van SOOB. Zo hebben bijna 50.000 vakmensen gebruik gemaakt van de subsidieregelingen en voorlichtingsactiviteiten met betrekking tot Code 95 en hebben 13.000 medewerkers een inzetbaarheidsscan afgenomen. Maar ook hebben 5.000 werkloze chauffeurs via bemiddeling een nieuwe baan gevonden”

Voor en door werkgevers en werknemers

De SOOB-cao is tot stand gekomen in overleg tussen werkgevers (Transport en Logistiek Nederland en de Vereniging Verticaal Transport) en werknemers (FNV, CNV Vakmensen en Vakbond De Unie) in de sector.

De cao loopt van 14 september tot 1 juli 2022.

 

Reageer op dit artikel