nieuws

Gelijk werk gelijk loon, maar niet voor vrachtwagenchauffeurs

carrière & mensen 3621

Gelijk werk gelijk loon, maar niet voor vrachtwagenchauffeurs

Bedrijven hoeven Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die in Nederland rijden niet hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s te betalen. Het bereikt akkoord over gelijk loon gelijk werk gaat niet op voor de transportsector.

Tijdelijke werknemers uit een ander EU-land krijgen dezelfde beloning voor hetzelfde werk als hun collega’s in het gastland. Na anderhalf jaar moeizaam onderhandelen hebben de EU-lidstaten overeenstemming bereikt over de herziening van de zogenoemde Europese detacheringsrichtlijn. Die gaat over vier jaar in de hele EU gelden maar vooralsnog niet voor de transportsector.

Asscher tegen uitbuiting

Minister Lodewijk Asscher heeft zich sinds 2013 ingezet voor ‘dezelfde beloning voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek’ in de EU. “Het voelt als een bekroning. Maar het is vooral mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter.”

Transportsector valt buiten de boot

Zeker niet voor de vrachtwagenchauffeur. De transportsector valt namelijk buiten de herziening van de bestaande wet uit 1996. Deze wet wordt nu vaak nog door werkgevers in de EU misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen, zoals Polen of Bulgarije.

Verkeersministers aan zet

EU-parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) noemt het een ”historisch akkoord”. Maar ze vindt het teleurstellend dat de ministers het niet eens konden worden over de transportsector. “Het gevaar van uitbuiting en oneerlijke concurrentie in die sector is nog niet opgelost.” Daarover gaan de EU-verkeersministers onderhandelen. Totdat de nieuwe regels voor de transportsector zijn opgesteld blijven de oude detacheringsregels van kracht.

Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het Europees Parlement

Reageer op dit artikel